Netanjahu priznal pomanjkljivosti in napake po napadu Hamasa

STA, A.L.
25.10.2023 20:51

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes priznal pomanjkljivosti in napake v odzivu izraelskih sil na napad skrajnega palestinskega gibanja Hamas in dodal, da bo tudi sam moral podati odgovore na pomanjkljivosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obljubil je, da bodo storili vse, da talce vrnejo domov in potrdil, da se Izrael pripravlja na kopensko invazijo na Gazo.
Reuters

Obljubil je, da bodo storili vse, da talce vrnejo domov in potrdil, da se Izrael pripravlja na kopensko invazijo na Gazo.

"Krivdo bomo preučili in vsi bodo morali podati odgovore, tudi jaz. Toda vse to se bo zgodilo pozneje. Kot predsednik vlade sem odgovoren za zagotovitev prihodnosti države," je v televizijskem nagovoru po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Netanjahu.

Poudaril je, da si Izrael po najboljših močeh prizadeva za vrnitev talcev, ki jih je zajel Hamas. Ob tem pa je tudi potrdil, da se Izrael pripravlja na kopensko invazijo na Gazo. Podrobnosti o invaziji ni podal, navedel je le, da bo odločitev o tem, kdaj začeti kopensko invazijo, sprejel poseben vladni vojni kabinet, poroča britanski BBC.

Da so bile v odzivu izraelskih sil na napad Hamasa storjene napake je sicer že 12. oktobra priznal načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi. V luči tega je takrat pozval k oceni ravnanja vojske.

Pripadniki Hamasa so 7. oktobra iz Gaze napadli Izrael in pobili najmanj 1400 ljudi, več kot 200 pa jih vzeli za talce in jih odpeljali na območje Gaze. Povračilno izraelsko bombardiranje Gaze je od takrat po palestinskih virih v tej enklavi zahtevalo več kot 6500 življenj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta