Novi evropski udarci Madžarski

ZUR
14.05.2020 17:02

Orbanov totalitarni način vladanja z odloki in ob kršitvah vseh mogočih pravic ni v skladu z načeli EU

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Madžarski premier Viktor Orban (v sredini) je vse od začetka migrantske krize trn v peti EU.
EPA

Madžarska oziroma premier Viktor Orban in njegova stranka Fidsz so vse bolj na udaru institucij Evropske unije. V včerajšnji razpravi o odzivu Madžarske v epidemiji novega koronavirusa je več evropskih poslancev Evropsko komisijo in Svet EU pozvalo k ukrepanju proti tamkajšnji vladi. Vodja politične skupine socialistov in demokratov (S&D) Iratxe Garcia Perez je poudarila, da madžarski premier Orban nadzoruje medije in zatira civilnodružbene organizacije. Svet EU je pozvala k začetku razprave o 7. členu pogodbe EU, Evropsko ljudsko stranko (EPP) pa, naj Orbanovo stranko Fidesz izključi iz svojih vrst. Da so izredni ukrepi, ki Orbanu omogočajo vladanje z odloki, zadosten razlog, da komisija sproži pravni postopek proti Madžarski, se je strinjala tudi evropska poslanka iz vrst liberalcev (Renew) Ramona Strugariu. "Ta vlada ne bi smela prejeti niti enega centa od EU ne danes ne v prihodnjem večletnem finančnem okvirju, dokler ne bodo sledili pravilom in vrednotam," je poudarila. Morajo pa sredstva prejeti ljudje, podjetja in skupnosti, a neposredno od komisije, je zatrdila.
K ukrepanju proti Madžarski so pozvali tudi nekateri poslanci iz vrst EPP. "Čas je za ukrepanje, dovolj imamo besed," je dejal član te politične skupine Christophe Hansen. Komisijo in Svet EU je ob tem vprašal, kje sta bila, ko "je bila demokracija dana v karanteno". Na drugi strani je Andor Deli (EPP/Fidesz) druge razpravljavce obtožil, da gre za ideološke razprave. Poudaril je, da bi morali namesto tega razpravljati o bolj bistvenih stvareh, kot sta varovanje zdravja in oživitev gospodarstva.
Evropska komisarka za vrednote in preglednost Vera Jourova je v odzivu na pozive poslancev dejala, da komisija pozorno spremlja dogajanje na Madžarskem, pri čemer za zdaj še ne namerava sprožiti pravnega postopka proti državi. Izpostavila pa je, da se tudi sama zavzema za pogojevanje prejemanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Predsednik parlamenta David Sassoli je sicer na razpravo, ki bi morala po prvotnih načrtih biti v sredo, povabil tudi Orbana. Ta mu je odgovoril, da bo madžarsko vlado zastopala pravosodna ministrica Judit Varga, česar pa Evropski parlament ni sprejel.
Sodišče EU je pa prav včeraj presodilo, da madžarsko zadrževanje prosilcev za azil v taboriščih na obmejnem območju lahko predstavlja kršitev evropske zakonodaje. Po mnenju sodišča se namreč zadrževanje lahko opredeli kot pripor, ta pa je v neskladju z evropsko zakonodajo, če pred tem zadeva ni bila obravnavana individualno. Sodišče je presojalo v primeru štirih prosilcev za azil iz Irana in Afganistana, ki so jih po prihodu iz Srbije zadržali na območju prehoda Röszke na madžarsko-srbski meji. V Budimpešti so njihovo prošnjo za azil zavrnili. Pogoji, ki veljajo na prehodnem območju Rözske, predstavljajo odvzem svobode, saj človek ne more na zakonit način zapustiti območja v nobeno smer, je v razsodbi zapisalo sodišče. Madžarska že več let prosilce za azil zadržuje v dveh taboriščih na meji s Srbijo, ki sta zavarovani z visoko ograjo in bodečo žico.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta