Novi spor Milanovića in Plenkovića: "Kandidata ne bomo izbrali, ker ga ni." Hrvaški predsednik tudi nad časopis

Va, STA
04.07.2023 16:24

Zoran Milanović je na izredni tiskovni konferenci povedal, da ne bo podpisal imenovanja kandidata za novega direktorja vojaške varnostno-obveščevalne službe. Novinarju Jutarnjega lista pa je preprečil poročanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zoran Milanović 
Profimedia

Odnosi med hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in predsednikom države Zoranom Milanovićem so se v zadnjih dneh znova zaostrili, razlog pa je imenovanje novega direktorja vojaške varnostno-obveščevalne službe (VSOA). Obrambni minister Mario Banožić je predlagal generala Mija Validžića, vendar Milanović, ki je tudi vrhovni poveljnik vojske in hud nasprotnik vsake Banožićeve poteze, ne želi podpisati njegovega imenovanja. To ni njegov kandidat, se razume z znova kontroverzne tiskovne konference Milanovića v Zagrebu.

Novega direktorja po hrvaški zakonodaji morata imenovati predsednik republike in predsednik vlade na predlog obrambnega ministra. Trenutni direktor VSOA Ivica Kinder je konec minulega leta odstopil zaradi finančnih malverzacij, mandat pa se mu bo iztekel 10. julija.

Banožić je predlagal Validžića, v ponedeljek pa je izrazil pričakovanje, da bo Milanović v naslednjih dneh podpisal njegovo imenovanje. Plenković je na ponedeljkovi novinarski konferenci napovedal, da bo Kinder ostal na tem položaju, dokler ne bo dogovora o njegovem nasledniku. Validžića je označil za najboljšega kandidata ter obenem ocenil, da trenutni zaplet ne ogroža nacionalne varnosti.

Stroka sicer meni drugače. Predavatelj na oddelku za forenziko na splitski univerzi Tonći Prodan je za hrvaško nacionalno televizijo HRT danes poudaril, da VSOA igra zelo pomembno vlogo pri vprašanju varnosti in stabilnosti države. Milanović pa je danes napovedal, da imenovanja Validžića ne bo podpisal. Na izredni novinarski konferenci je izjavil, da "ljudje, ki dopustijo, da jih vpletejo v takšne situacije, niso za nobeno funkcijo" oziroma so se sami izključili kot kandidati, "ker so privolili sodelovati v takšnih manipulacijah". "Kandidata ne bomo izbrali, ker ga ni. Kakšen Validžić?" Tako Milanović na tiskovni konferenci. Hrvaški predsednik trdi, da je kompromitirana nacionalna varnost. 

Poudaril je, da je VSOA ena od treh agencij, kjer se vodjo izbere izključno s soglasjem predsednika in premierja. Ob tem je še ocenil, da gre za poskus rušenja ustavnih in zakonskih pravil, in Plenkovića pozval na sestanek. Na njem bi po besedah Milanovića govorila o tem problemu in drugih nerešenih kadrovskih vprašanjih, tudi imenovanjih veleposlanikov, ki so že dolgo predmet nesoglasij med Banskimi dvori in Pantovčakom.

Po hrvaški ustavi končno odločitev o imenovanju in odpoklicu vodij diplomatskih misij v tujini sprejme predsednik republike ob predhodnem sopodpisu predsednika vlade.

Premier in predsednik države se v zadnjih letih nista uskladila o nobenem imenu. Plenković je nekatere pretekle Milanovićeve predloge označil za nesprejemljive, medtem ko Milanović ponavlja, da želi preprečiti vladajoči HDZ, da zaseže vse, kar lahko.

Večje število veleposlanikov je ob koncu leta 2018 oziroma v začetku leta 2019 nazadnje imenovala predsednica države Kolinda Grabar Kitarović. Med njimi je bil tudi hrvaški veleposlanik v Sloveniji Boris Grigić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta