Od politike enega otroka do pozivov k večji rodnosti: Na Kitajskem več otroškega joka

ZUR
31.05.2021 15:14
Zaradi velikega upada natalitete bodo lahko imeli pari na Kitajskem tri otroke, kar pa lahko sproži nove težave.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nataliteta v najbolj obljudeni deželi na svetu pada, zdaj si Komunistična partija Kitajske želi trend obrniti. Foto: REUTERS
Reuters

Kitajska je sporočila, da bodo vsakemu paru omogočili največ tri otroke, s čimer se zaključuje stroga politika dveh otrok. Spremembo je na srečanju v politbiroju odobril predsednik države Xi Jinping. Za spremembo so se odločili po popisu prebivalstva, ki ga na Kitajskem izvedejo vsakih deset let. Pokazalo se je namreč, da je prebivalstvo v zadnjem desetletju raslo najpočasneje od šestdesetih let prejšnjega stoletja. V povprečju je imela v letu 2020 vsaka Kitajka 1,3 otroka, kar je podobno kot na Japonskem in v Italiji. Lani se je na Kitajskem rodilo približno dvanajst milijonov otrok, kar je veliko manj kot leta 2016, ko se jih je rodilo 18 milijonov. To je okrepilo pritiske na Peking, da sprejmejo ukrepe, s katerimi bi parom dovolili več otrok, hkrati pa preprečijo nadaljnji upad rodnosti.

Takoj po objavi rezultatov popisa je bilo pričakovano, da bo Kitajska sprostila pravila družinske politike. Leta 2016 je vlada končala kontroverzno politiko enega otroka in dovolila parom, da imajo dva potomca. Toda reforma kljub začetnemu dveletnemu povečanju ni obrnila trenda upada rodnosti v državi. Yue Su, glavna ekonomistka iz The Economist Intelligence Unit, je povedala: "Čeprav je politika drugega otroka pozitivno vplivala na rodnost, so bili njeni učinki kratkoročni." Na kitajsko prebivalstvo je v preteklih letih v veliki meri vplivala prav politika enega otroka, ki je bila uvedena leta 1979, da bi upočasnila rast prebivalstva. Pari, ki so kršili pravila, so morali plačati kazen, lahko so izgubili zaposlitev, zgodilo se je celo, da so morale ženske nosečnost umetno prekiniti.

Politika enega otroka je v državi privedla tudi do močnega neravnovesja med spoloma - v kitajski kulturi so zgodovinsko dajali fantom prednost pred deklicami. "To povzroča velike težave pri iskanju partnerice, zlasti za moške iz slabšega socialno-ekonomskega okolja," je pojasnil Mu Zheng z oddelka za sociologijo na Nacionalni univerzi v Singapurju. Strokovnjaki so pred zadnjim kitajskim popisom prebivalstva celo spekulirali, da bi lahko omejitve rojstev odpravili v celoti, a zdi se, da je Kitajska pri tem zelo previdna. Nekateri strokovnjaki so poudarili, da bi takšna poteza lahko povzročila številne druge težave, ​in opozorili na velike razlike med prebivalci mest in podeželja. Čeprav bi si ženske iz večjih mestih, kot sta Peking in Šanghaj, morda želele odložiti porod ali se mu celo odpovedati, pogosto še vedno sledijo tradiciji in želijo ustvariti veliko družino. Strokovnjaki pa že opozarjajo, da bi lahko kakršen koli vpliv na kitajsko prebivalstvo močno vplival tudi na druge dele sveta. Yi Fuxian, znanstvenik z univerze Wisconsin-Madison, je dejal: "Kitajsko gospodarstvo je zelo hitro raslo in industrija po vsem svetu se zanaša na Kitajsko, njen upad prebivalstva pa bi lahko pustil zelo obsežne posledice."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta