Odločeno: Z odhodom na zabavo finska premierka ni zanemarila svojih dolžnosti

STA, Va
04.11.2022 14:54

Niti nobenega razloga za sum o ravnanju Sanne Marin ni bilo, je odločil pristojni pravosodni kancler.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sanna Marin
Reuters

Finska premierka Sanna Marin z udeležbo na zabavah ni zanemarila svojih premierskih dolžnosti ali ravnala v nasprotju z zakonom, je ugotovil finski pravosodni kancler, ki je preučil pritožbe, potem ko je avgusta v javnost pricurljal posnetek z zabave, na kateri premierka pleše, v ozadju pa je med drugim slišati komentarje o kokainu.

Po avgustovski objavi posnetka z zabave, o kateri so nato poročali številni svetovni mediji, je na urad finskega pravosodnega kanclerja prispelo več deset pritožb na račun premierkinega ravnanja.

Na videoposnetku je videti, kako 36-letna premierka pleše in se zabava s prijatelji in nekaterimi finskimi znanimi osebnostmi v zasebnem stanovanju, kasneje pa z njimi obišče tudi dva bara. Nekateri finski novinarji so trdili, da so na posnetku slišali komentarje o drogah, predvsem kokainu.

Kmalu zatem je v javnost pricurljal še en videoposnetek, na katerem Sanna Marin v nočnem klubu pleše z 39-letnim finskim pevcem in igralcem Olavijem Uusivirto. Po objavi prvega videoposnetka je premierka sporočila, da je prostovoljno opravila test za droge, rezultat je bil negativen.

Sanna Marin je že prej vzbujala pozornost zaradi obiskovanja rock festivalov in zabav v klubih. Medtem ko so številni mladi na Finskem ponosni na "divjo plat" svoje premierke, pa sta videoposnetka sprožila tudi val kritik ljudi, ki menijo, da je njeno vedenje neprimerno in da z njim spodkopava "ugled in varnost Finske".

Pravosodni kancler Tuomas Poysti je po preučitvi pritožb zdaj sporočil ugotovitve, da finska premierka zaradi udeležbe na zabavi ni zanemarila svojih dolžnosti predsednice vlade. Ni bilo "nobenega razloga za sum, da je predsednica vlade pri opravljanju svojih dolžnosti ravnala nezakonito ali zanemarila svoje uradne dolžnosti," je odločil.

Pravosodni kancler je neodvisni urad, ki je odgovoren za nadzor zakonitosti vladnih dejavnosti in na katerega lahko vsak državljan vloži pritožbo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta