Ograjena plaža in zaklenjena vrata: Med Slovenci priljubljeni kamp na Pagu naj bi kršil zakonodajo

M.R.
06.08.2024 14:09

Avtokamp Straško pri Novalji na hrvaškem otoku Pag naj bi že več kot leto dni kršil zakon, saj onemogoča neoviran dostop do dva kilometra dolge plaže. Otočani so zaradi ograje znova vložili pritožbo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ograja avtokampa Straško stoji vse do morja.
Google Maps

Avtokamp Straško je 20-letno koncesijo za svojo dejavnost pridobil že leta 2017, odgovorni v kampu pa so se očitno odločili, da otočanom in obiskovalcem odvzamejo pravico do morskega javnega dobrega, torej do plaže in morja, poroča Morski.hr.

Zakon o morskem javnem dobrem in morskih pristaniščih je na Hrvaškem v veljavi od lanskega 29. julija, vendar pa avtokamp še vedno ni umaknil ograje, ki ljudem preprečuje dostop do plaže. 

"Kamp ima koncesijo, po pogodbi pa mora zagotoviti celodnevno prehodnost. Obstajajo tudi vrata, ki pa so ves čas zaklenjena. Ko pokličete številko, vas varnostnik ne spusti skozi in pove, da tega ne sme storiti," je svojo izkušnjo opisala ena izmed domačink in dodala, da v juliju in avgustu za vstop na plažo skozi vrata, ki jih tam sploh ne bi smelo biti, zaračunavajo 10 evrov. 

Na spletnem portalu Morski.hr so pristojnim v kampu zastavili vprašanje, zakaj kršijo zakon. Dobili so zelo kratek odgovor, da avtokamp posluje skladno z vso hrvaško zakonodajo in skladno z vsemi določbami v koncesiji.

Župan Novalje za ograjo sploh ne ve

O dveh kilometrih dolgi ograjeni plaži ni vedel ničesar župan Novalje Ivan Dabo, sicer člane vladajoče stranke HDZ. Odgovornost je skušal zvaliti na županijsko predstavnico upravnega oddelka za gospodarstvo, morsko javno dobro in promet Ano Stilinović Rukavina. Ta pa je predstavila svoj pogled na problem: "Koncesija ne izključuje morskega javnega dobrega iz splošne uporabe, vendar pa imajo pravico pobirati vstopnino do tega morskega javnega dobrega." 

Na ministrstvu za morje, promet in infrastrukturo so napovedali, da bodo na sporno lokacijo poslali inšpekcijo, pri tem pa so poudarili, da to vprašanje ni v pristojnosti tega ministrstva. Morski.hr je ob tem zapisal, da naj bi na ministrstvu prizadetim lokalnim prebivalcem svetovali, da o tem obvestijo medije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta