Omilitev lockdowna: Necepljeni v Avstriji zdoma tudi brez nujnega razloga

STA, Va
26.01.2022 13:34

Vlada na Dunaju ocenjuje, da je najstrožji ukrep čez praznike deloval. Kaj bo v veljavi od ponedeljka?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Avstrija, ki je prejšnji teden sprejela zakon o obveznem cepljenju starejših od 18 let, bo s ponedeljkom omilila ukrepe za necepljene, je odločila vlada na Dunaju.

Po več kot dveh mesecih se bo končal popolni lockdown za tiste, ki se proti covidu-19 niso cepili, je napovedal avstrijski kancler Karl Nehammer. Zaprtje za necepljene je bil ukrep, ki je mnogim otežil življenje, a je bil iz zdravstveno-političnih razlogov nujen, je povedal kancler. Zdravstveni minister Wolfgang Mückstein je dodal, da je ukrep prek božiča in novega leta deloval, sedaj pa so skupaj s svetovalno skupino prišli do sklepa, da neposredne grožnje preobremenitve intenzivnih enot zaradi različice omikron trenutno ni.

Necepljeni bodo v javnem življenju kljub temu še naprej precej omejeni, saj praktično povsod v veljavi ostaja pogoj PC (prebolel, cepljen), vključno s trgovinami z nenujnimi potrebščinami. Tudi gostinski obrati se bodo morali še naprej zapirati ob 22. uri. Bodo pa lahko necepljeni od ponedeljka svoje domove zapustili tudi brez nujnega razloga. 

Novi koronavirus se sicer v Avstriji še naprej hitro širi. V zadnjih 24 urah so potrdili nekaj več kot 34.000 okužb, prvič doslej več kot 30.000. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev znaša več kot 2000. V naslednjih dveh tednih naj bi število okužb na dnevni ravni doseglo 40.000, je dejal Nehammer. A avstrijski kancler kljub temu pričakuje, da bodo lahko kmalu zrahljali dodatne omejitve, ker je njihov cilj ohraniti le najmanjše možno število ukrepov, in to najkrajše možno obdobje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta