Otrok ne ugrabljajo tujci s kombiji, trgovci z ljudmi so precej bolj prebrisani

Miha Raičević
02.10.2019 11:10

Ugrabitev otroka je ena največjih skrbi vsakega starša. Ko razmišljajo o tem, pogosto na plan pride stereotip, da otroke ugrabljajo črni ali beli kombiji z zatemnjenimi stekli in s tujimi registrskimi oznakami, v katere jih s sladkarijami zvabijo ljudje z drugačno barvo kože ali druge nacionalnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

A resničnost je videti popolnoma drugače. Čeprav so ugrabitve otrok precej redke, pa se vseeno dogajajo. In dogaja se neopazno, če pa eden izmed staršev karkoli opazi, potem se bo ugrabitelj, zelo pogosto gre za simpatično žensko, delal, da je vse skupaj le popolnoma nedolžna otroška igra. 
30 evropskih organizacij, ki delujejo v 25 državah, navaja podatek, da je na tem območju vsako leto prijavljenih okoli 250.000 ugrabitev otrok. To pomeni, da v Evropski uniji vsaki dve minuti izgine en otrok, število ugrabitev pa nenehno narašča. V Indiji vsakih osem minut izgine otrok, v Južni Afriki pa izginotje otroka prijavijo na vsakih pet ur, poroča Al Jazeera. 
Ugrabitve otrok so sicer stalnica v slabše razvitih regijah. Ugrabljene otroke nato izrabljajo za delo, jih prodajajo, zlorabljajo za otroško pornografijo in prostitucijo s pedofili. Otroke lahko čaka tudi ujetništvo, jih izrabijo za prodajo organov, jih rekrutirajo v vojsko ali pa jih prodajo za zakonsko zvezo in služabnike. Ti primeri so najbolj pogosti na Tajskem ali v Braziliji. 
Najbolj neverjetni pa so podatki, po katerih v samem procesu sodelujejo celo starši, ki s tem bodisi vračajo svoje dolgove ali pa verjamejo, da je to edini način, da njihov otrok dobi pravo življenjsko priložnosti, izven barakarskih naselij, državljanskih vojn in favel. 
Trgovina z otroki najpogosteje poteka po ustnem dogovoru ali pa na temni strani interneta (deep weba). Po nekaterih izračunih naj bi cena povprečnega spolnega ali pa konvencionalnega sužnja znašala do 30.000 dolarjev (okoli 27.500 evrov), lastnik sužnja pa naj bi na otroka lahko zaslužil celo do 150.000 dolarjev (dobrih 137.000 evrov). 

Na Kitajskem zaželeni dečki

Država, ki ima največ težav s trgovino z ljudmi, je Kitajska. Uradnih podatkov ni, kitajski mediji pa poročajo o okoli 10.000 ugrabitvah vsako leto. Še najbolj naj bi bili ogroženi otroci revnejših družin in iz ruralnih območij. Vse skupaj je tesno povezano z ukrepom, ki so ga kitajske oblasti sprejele leta 1979, ko so uvedle t. i. politiko enega otroka. Takrat so bili v vaseh bolj zaželeni dečki. In številni starši so raje plačali za dečka, kot pa da bi tvegali in potem morda po naravni poti dobili deklico. 
Za trgovce z otroki je to donosen posel, saj lahko za dojenčka moškega spola prejmejo 15.000 evrov plačila. Po drugi strani pa si revne družine ne morejo privoščiti, da bi za drugega otroka morali plačati kazen, zato dajo otroka raje v posvojitev in so za to tudi plačani. 
Vse skupaj je na Kitajskem privedlo do te skrajnosti, da je tam zdaj precej več moških kot žensk, zato je zdaj začela cveteti tudi trgovina z mladenkami oziroma so v porastu ugrabitve najstnic, ki jih nato preprodajo samskim moškim za zakonsko zvezo. 
Kitajske oblasti so odločne, da razbijejo trgovino z otroki. Mešetarje z otroškimi življenji lahko tako doleti tudi smrtna kazen. Glede na uradne podatke so samo leta 2011 iz ujetništva osvobodili 8660 otrok, aprila 2015 pa so v usklajeni akciji iz rok preprodajalcev otrok iztrgali 64 dojenčkov, prijeli pa so 170 osumljencev. 
Konec lanskega avgusta je v Mehiki odmeval primer, v katerem so razjarjeni domačini zažgali dva moška, osumljena, da sta v vasi Ataclan preprodajala otroke. Moška, stara 21 in 53 let, so policisti prijeli, nato pa je v policijsko postajo vdrlo najmanj 150 besnih meščanov, ki so ugrabili moška in ju živa zažgali. Oblasti so nato proti načelniku policijske postaje sprožile disciplinski postopek, ker ni preprečil incidenta. 

Poskusi tudi blizu nas

Ugrabitve otrok pa se dogajajo tudi v naši bližini. V zadnjih letih so v BiH beležili nekaj ugrabitev in poskusov ugrabitev. Starši so prijavili poskus ugrabitve otrok v bližini dveh šol v Brčkem, kjer so opazili vozilo bele barve s tujimi registrskimi oznakami. Voznica je otrokom ponujala čokolade in jih vabila v vozilo. Policija je primer preiskovala, a ni ničesar odkrila.
Lani so v Sarajevu prijeli eno osebo, ki je osumljena ugrabitve novorojenčka, starega vsega deset dni. Tudi v tem primeru je bila osumljena ženska, zahvaljujoč hitremu posredovanju policije in tožilstva, so dojenčka našli živega in zdravega. 
Tudi iz sosednje Hrvaške so poleti 2014 poročali o domnevnem poskusu ugrabitve na mestni plaži v Omišu. Neznana tuja državljana sta iz peskovnika ugrabila dveletnega dečka, ki se je tam igral, ko je njegova mama v bližini s prijateljico pila kavo. Storilca sta izkoristila njeno nepazljivost, ga odnesla, vse skupaj pa je videla malo starejša otrokova prijateljica. Ta je stekla do svoje matere in začela vpiti, da neka "teta nosi dečka". K sreči je mati na parkirišču dohitela ugrabiteljico, ji iztrgala iz rok svojega otroka, ugrabiteljica pa se je le nasmejala. Ko si je mati opomogla od šoka, skrivnostne ženske ni bilo več nikjer v bližini. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta