Označba porekla: Evropska komisija zaščitila istrski med

STA, Gr.G.
05.07.2024 15:48

Postopek za zaščito imena se je začel avgusta 2017.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Evropska komisija je odobrila, da se v register zaščitenih označb porekla vključi med pod imenom Istarski med/Istrski med, ki je proizveden na Hrvaškem in v Sloveniji, so danes objavili v Bruslju. Istrski med se bo tako pridružil registriranim 3606 kmetijskim proizvodom, ki že imajo zaščiteno označbo porekla.

Profimedia

"Sorta in bogastvo regije ter kombinacija cvetnega prahu dajeta medu posebne organoleptične lastnosti, ki se odražajo v njegovih posebnih okusih in vonjih," so svojo odločitev pojasnili na komisiji. Istrski med vključuje več vrst medu, akacijevega, žajbljevega, kostanjevega, cvetličnega, gozdnega, šetrajevega in lipovega. Vse faze proizvodnje, pašo, točenje in pakiranje medu, pa je treba izvesti na določenem zemljepisnem območju v Istri.

Postopek za zaščito imena se je začel avgusta 2017 na skupno pobudo hrvaškega Čebelarskega društva Lipa in slovenskega Obalnega čebelarskega društva Koper, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Pred tem je Slovenija skupaj s Hrvaško zaščitila že istrski pršut, oljčno olje Istra in meso istrskega goveda - boškarina. Seznam vseh registriranih kmetijskih proizvodov je dostopen v registru eAmbrosia. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta