Pahor v Jeruzalemu položil venec v spomin na žrtve holokavsta

A.L., STA
23.01.2020 19:37

Predsednik republike Borut Pahor se je danes v Jeruzalemu udeležil Foruma voditeljev ob mednarodnem dnevu spomina na holokavst, ki so ga pripravili ob 75. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau. Ob koncu slovesnosti je tako kot drugi povabljeni državniki položil venec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Osrednja slovesnost foruma je potekala na trgu Varšavskega geta v Jad Vašemu, ki je svetovni center spomina na žrtve holokavsta.
Ob robu drugega dneva obiska v Jeruzalemu je Pahor nekaterim izraelskim sogovornikom, med njimi sodelavki jeruzalemskega muzeja Jad Vašem Miriam Štajner Avjezer, ponovil svoje stališče o razveljavitvi obsodbe generala Leona Rupnika, so sporočili iz urada predsednika republike.
Dejal je, da nikoli ne komentira posameznih odločitev institucij pravne države, saj so te neodvisne. Pomembno pa se mu zdi dodati, da bodo po njegovem prepričanju tudi prihodnje generacije imele za zavržna dejanja, da je general prisegel Hitlerju, sodeloval z okupatorjem in bil antisemitist.
Na današnji osrednji slovesnosti so med drugim spregovorili izraelski predsednik Reuven Rivlin, ruski predsednik Vladimir Putin in predsednik Francije Emmanuel Macron. Osrednje sporočilo je bilo, da se ne sme pozabiti holokavsta, še manj pa ponoviti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta