Pahorjev nagrajenec ščuval k nasilju. Kako je povezan z letošnjim napadom na ameriški kongres?

29.10.2021 17:52
Republikanski kongresnik slovenskega rodu Paul Gosar naj bi bil ščuval k napadu na kongres in napadalcem obljubljal amnestijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Paul Gosar velja celo med republikanci za skrajno desnega. Foto: EPA
Epa

Republikanski kongresnik slovenskega rodu Paul Gosar naj bi bil udeležencem napada na ameriški kongres 6. januarja obljubljal amnestijo s strani takratnega predsednika ZDA Donalda Trumpa, je poročala revija Rolling Stone, ki se sklicuje na dve priči, zaslišani v kongresnem preiskovalnem odboru. Novinar je na podlagi kongresnih virov in pogovora z dvema organizatorjema zborovanja zapisal, da je bilo več članov ameriškega kongresa vpletenih v Trumpov naklep, da predsedniške volitve, na katerih je izgubil proti demokratu Joeju Bidnu, razglasi za nelegitimne, pa tudi v sam napad na kongres 6. januarja. Trumpovi privrženci so želeli takrat preprečiti formalno potrditev Bidnove volilne zmage. Gosar, ki še vedno zagovarja napad na kongres in udeležence napada, naj bi bil izpostavljen, ker je obljubljal možnost amnestije dvema organizatorjema zborovanja v nepovezani preiskavi, da ju spodbudi k načrtovanju protesta. Dobila sta vtis, da je s Trumpom vse dogovorjeno, ker se je Gosar s predsednikom o tem dogovoril v Ovalni pisarni Bele hiše.

Kongresnika iz Arizone, čigar dedek je v ZDA prišel iz Slovenije, je sicer slovenski predsednik Borut Pahor 13. aprila 2019 odlikoval z zlatim redom za zasluge za prispevek h krepitvi odnosov med Slovenijo in ZDA. Kongresnik da ima zlasti zasluge pri ustanovitvi skupine prijateljev Slovenije v kongresu, so zapisali v utemeljitvi nagrade. V urad predsednika republike smo zategadelj kmalu po prvih informacijah o Gosarjevi domnevni vpletenosti v kongresno nasilje povprašali, ali lahko predsednik odlikovanje odvzame. Takole so odgovorili: "Po zakonu o odlikovanjih lahko predsednik odlikovanje odvzame, če je odlikovanec s pravnomočno sodbo obsojen na kazen zapora za kaznivo dejanje zoper človekove pravice in svoboščine, zoper varnost Slovenije in njeno ustavno ureditev ter zoper človečnost in mednarodno pravo. Odlikovanec med prestajanjem kazni odlikovanja ne sme nositi." Tega niso napisali, vendar je iz odgovora videti, da Pahor Gosarju odlikovanja verjetno ne bo odvzel.

Paul Anthony Gosar, po poklicu zobozdravnik, je sicer član spodnjega, predstavniškega doma kongresa dobrih deset let, odkar je zmagal na kongresnih volitvah v ruralnem delu Arizone. Velja za zadrtega konservativca, zaradi skrajnih pogledov so se mu odrekli tudi člani družine, ki sedaj volijo demokrate. Je oster nasprotnik splava, legalizacije marihuane, varstva živali in okolja, pravic migrantov in drugih liberalnih vrednot, a zagovornik prostega nošenja orožja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta