Parlament Republike Srbske znova sprejel sporni zakon o državnem premoženju

STA, Gr.G.
29.12.2022 16:03

Največja bošnjaška Stranka demokratske akcije je blok osmih strank pozvala, naj oblikovanje oblasti na ravni države pogojuje z umikom zakona.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milorad Dodik 
Reuters

Parlament Republike Srbske je v sredo sprejel zakon o državnem premoženju te srbske entitete v Bosni in Hercegovini, čeprav ga je ustavno sodišče BiH septembra razveljavilo, ker je za državno premoženje pristojna država, poročajo regionalni mediji. Zakon določa, da so nepremičnine, ki jih uporabljajo oblasti Republike Srbske, enote lokalne samouprave, javna podjetja in ustanove ter druge službe, ki jih je ustanovila ta entiteta, v njihovi lasti.

Parlament te večinsko srbske entitete je zakon z enako vsebino sprejel že februarja, ustavno sodišče pa je nato presodilo, da po ustavi entiteta ni pristojna za urejanje vprašanja državnega premoženja, saj je zanj pristojna država Bosna in Hercegovina. Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt je zakon suspendiral aprila, septembra pa ga je razveljavilo ustavno sodišče, poroča sarajevski portal klix.ba. Predsedujoči predstavniškega doma parlamenta BiH Denis Zvizdić je v današnjem odzivu ponovil stališče ustavnega sodišča in pozval Schmidta, naj zakon takoj razveljavi.

Največja bošnjaška Stranka demokratske akcije (SDA) je danes blok osmih strank pozvala, naj oblikovanje oblasti na ravni države pogojuje z umikom zakona. Po oktobrskih splošnih volitvah je namreč blok osmih državljanskih in bošnjaških strank s HDZ BiH, glavno stranko bosanskih Hrvatov, in SNSD, glavno stranko bosanskih Srbov, podpisal koalicijski sporazum o skupni vzpostavitvi oblasti na ravni države.

V SDA so ocenili, da osmerica nima hrbtenice, da bi se zoperstavila predsedniku SNSD in Republike Srbske Miloradu Dodiku. Kritični so bili tudi do predstavnika osmerice, predsednika SDP BiH Nermina Nikšića, ker je po njihovi oceni v odzivu na sprejem zakona v Banjaluki "nevarno banaliziral" vprašanje državnega premoženja z izjavo, da ni pomembno, na koga se vpiše travnik, če na njem nihče ne živi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. SDA meni, da je končni cilj Dodika, da lahko gradi vse, kar želi, tudi več hidroelektrarn, ne da bi moral za to vprašati državo. Znova so napovedali, da bodo zakon predložili v presojo ustavnemu sodišču.

Ameriško veleposlaništvo v Sarajevu je v odzivu na sprejem zakona izpostavilo jasno stališče ustavnega sodišča BiH, da je država nosilka državnega premoženja in da je s tem edina odgovorna zanj. Enako sporočilo so objavili tudi v uradu Schmidta. Za zakon je glasovalo 45 poslancev, proti so bili štirje, vzdržanih pa je bilo 15.

Od leta 2005 je sicer v skladu z odločitvijo takratnega visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Paddyja Ashdowna prepovedano razpolaganje z državnim premoženjem, ki je pripadlo BiH v skladu z nasledstvom po nekdanji Jugoslaviji, dokler tega vprašanja ne bodo uredili z zakonom, ki ga mora sprejeti parlament BiH. Zaradi različnih interesov zakona še niso sprejeli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta