Pet parov v vrsti za gensko spremenjenega otroka

dr
05.07.2019 13:19

Ruski znanstvenik bi rad pomagal petim parom, kjer oba starša nosita recesivni gen za okvaro sluha. Brez pomoči genske tehnologije bodo gluhi tudi njihovi otroci. A drugi znanstveniki imajo kar nekaj pomislekov ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

Pet ruskih parov, ki so gluhi, želi preizkusiti tehniko za urejanje genov CRISPR tako, da bi dobili biološkega otroka, ki lahko sliši, je za New Scientist povedal biolog Denis Rebrikov. Načrtuje, da bo pri pristojnih ruskih organih zaprosil za dovoljenje v nekaj tednih. Doslej sta bila domnevno na svetu rojena dva otroka, ki so jima z genskim inženiringom prilagodili dedni zapis, in sicer na Kitajskem.
Argument za uporabo tehnike CRISPR pri ljudeh za ta namen je sicer močnejši kot za poskuse, da bi otroci staršev s HIV pridobili odpornost na HIV, kot so nekateri preizkušali prej, vendar pa tveganja še vedno prevladajo nad koristmi, pravijo drugi raziskovalci.
"Rebrikov je vsekakor odločen narediti nekaj genskih sprememb človeške zarodne linije in menim, da bi ga morali vzeti zelo resno," pravi strokovnjak CRISPR-a Gaetan Burgio na avstralski nacionalni univerzi za New Scientist ter dodaja: "Toda to je prezgodaj, preveč je tvegano."
Oba potencialna starša v vsakem paru imata recesivno obliko gluhosti, kar pomeni, da bi vsi njihovi otroci podedovali isto stanje, kar pomeni, da nimajo nobene možnosti, da bi slišali. Čeprav se lahko velika večina genetskih bolezni prepreči s pregledovanjem zarodkov IVF pred implantacijo, brez potrebe po urejanju genov, za te pare te možnosti ni. In vse več poročil kaže, da bi bilo - pod pogojem, da je to možno storiti varno - v takšnih situacijah prilagajanje genov upravičeno. In prav zato je Rebrikov v največji ruski kliniki za plodnost, Kulakov nacionalni medicinski raziskovalni center za porodništvo, ginekologijo in perinatologijo v Moskvi, poiskal te zelo nenavadne pare. "To je jasno in razumljivo," pravi: "Vsak nov dojenček teh parov bi bil brez genske mutacije gluh."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta