Po strelskem napadu 13-letnika v Beogradu dvojica v kritičnem stanju. Policija prejela klic: Treba me je umiriti ...

Oglasili so se iz bolnišnic, kjer skrbijo za hudo poškodovane v sredinem napadu v osnovni šoli v središču srbskega glavnega mesta, ki je terjal devet življenj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cvetje in sveče pred šolo v središču Beograda.
EPA

Dva od sedmih ranjenih v včerajšnjem strelskem napadu v šoli v Beogradu sta v kritičnem stanju. Oba sta otroka, medtem ko naj bi bilo stanje učiteljice stabilno. Trinajstletnega storilca Kosto K. so sprejeli na psihiatrično kliniko za otroke in mladino. Njegov oče je v 48-urnem policijskem pridržanju, mamo in sestro pa je policija umaknila iz Beograda.

Kot je znano, je storilec včeraj z očetovim orožjem ubil osem sošolcev (sedem deklic in dečka) ter varnostnika na Osnovni šoli Vladislava Ribnikarja, nazadnje pa poklical policijo. "Sem psihopat, ki ga je treba umiriti," je povedal policiji. Po storjenem da sta ga zajela strah in panika, je navedel, težko je dihal in je bilo prav, da dogodek prijavi, tako je za RTS povzel načelnik beograjske policije Veselin Milić. Poudaril je, da gre za otroka, "niti ne mlajšega mladoletnika".  

Kaj je policiji povedal strelčev oče? 

Direktor otroške bolnišnice Siniša Dučić je dan po tragediji sporočil, da je deklica, ki so jo sprejeli s hudimi poškodbami glave in jo operirali, v kritičnem stanju in v smrtni nevarnosti. Zdravniki delajo vse, da jo ohranijo pri življenju. Direktor UKC Srbija Milika Ašanin pa je povedal, da so od štirih poškodovanih, ki so jih sprejeli v tej bolnišnici, trije stabilno, ena oseba pa je v kritičnem stanju.  

Napadalčev oče je na policijskem zaslišanju povedal, da ima dovoljenje za orožje, ki je bilo doma shranjeno pod šifro, in da ne razume, kako jo je sin odkril. Potrdil je, da je 13-letnik z njim hodil na strelske vaje. Po očetovih besedah se je počutil nesprejetega od okolice, a da v njegovem obnašanju ni zaznal nič nenavadnega.  

V navzočnosti mame so zaslišali tudi storilca, potem pa ga predali centru za socialno delo.

Od petka v Srbiji tridnevno žalovanje

Po navedbah francoskega zunanjega ministrstva je bila med žrtvami napada tudi učenka francoske narodnosti.

V Srbiji se bo jutri začelo tridnevno žalovanje. Inštitut za duševno zdravje v Beogradu je odprl dve telefonski liniji za podporo družinam žrtev, ki potrebujejo psihološko pomoč in podporo. Pregorevajo tudi družbena omrežja. 

Srbsko notranje ministrstvo je pozvalo vse imetnike orožja, naj ga vestno hranijo zaklenjenega v sefih ali omarah, tako da je nedostopno nepooblaščenim osebam, zlasti otrokom. Prav tako je lastnike orožja pozvalo, naj preverijo, ali je orožje ločeno od streliva, ter naj dostop do sefov in omar, v katerih ga hranijo, preprečijo drugim osebam.

V sporočilu za javnost so še dodali, da bo ministrstvo v prihodnjem obdobju izvedlo vse ukrepe, da bi ugotovilo, ali lastniki hranijo orožje v skladu z veljavnimi predpisi. Lastnikom orožja, za katere bo ugotovljeno, da so ga hranili malomarno, bodo orožje odvzeli in dali predlog za uvedbo postopka zaradi kršenja zakonov.

Učitelji na protestu v Beogradu po napadu v šoli zahtevajo ukrepe

Po sredinem smrtonosnem napadu v osnovni šoli v Beogradu so danes na protestu pred ministrstvom za izobraževanje učitelji od vlade zahtevali ukrepe in individualno odgovornost. Vlada je medtem sprejela več ukrepov, ki jih je po napadu napovedal srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Pred osnovno šolo Vladislav Ribnikar v središču Beograda, kjer je 13-letni učenec s pištolo v sredo ubil osem učencev in varnostnika, medtem danes Beograjčani še naprej množično prižigajo sveče, puščajo darila in posvetila žrtvam, poročajo srbski mediji.

Na protestu, ki ga je pred ministrstvom za izobraževanje pripravil sindikat Forum srednjih strokovnih šol, pa so izpostavili, da je tragični dogodek na osnovni šoli opozoril na obupne razmere v šolstvu in celotnem izobraževalnem sistemu. Poudarili so, da želijo učitelji "urejen sistem, v katerem se bo vedelo, kdo kaj dela in v katerem se bo reagiralo že na prve znake nasilja".

Reuters

Predstavnik foruma Milorad Antić je izpostavil, da zahtevajo individualno odgovornost vseh, ki se niso pravočasno odzvali in niso preprečili tragedije na osnovni šoli. Ponovil je zahteve po uresničitvi uredbe o povišanju plač učiteljev ter po vrnitvi ugleda in avtoritete učiteljskemu poklicu.

Napovedal je tudi, da bodo člani foruma v petek, ko se bo v državi začelo tridnevno žalovanje za žrtvami napada, tako kot člani drugih dveh sindikatov izobraževanja stavkali.

Narašča tudi pritisk javnosti, predvsem iz opozicije in nevladnega sektorja, za odstop ministra za izobraževanje Branka Ružića zaradi njegove moralne odgovornosti za tragedijo.

Vlada je medtem danes sprejela več ukrepov, ki jih je v sredo po napadu napovedal predsednik Vučić. Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug je predlagala dveletni moratorij na izdajo dovoljenj za kratko strelno orožje. V treh mesecih morajo opraviti revizijo izdanih dovoljenj, v šestih pa nadzor nad tem, kje lastniki hranijo orožje. Odredila je tudi pripravo predpisov za strelišča.

Pravosodnemu ministrstvu je naložila, da pripravi spremembe kazenskega zakonika, s katerimi bi določili kazensko odgovornost za osebe, ki omogočajo mladoletnim osebam dostop do orožja in jih učijo njegove uporabe.

Predlagala mu je tudi, da preuči možnost za znižanje kazenske odgovornosti s 14 na 12 let.

Reuters

Ministrstvo za izobraževanje in zdravje pa morata v mesecu dni pripraviti predpise za uvedbo obveznih testov za narkotike v srednjih šolah in zadnja dva letnika v osnovnih šolah.

Vlada je tudi odločila, da bo v desetih dneh vzpostavila svet za preprečevanje vrstniškega nasilja in delovno skupino za varnost otrok na internetu. Ta bo preučila uvedbo prepovedi dostopa do spletnih strani z nasveti za izvedbo umorov ter nabavo mamil in strelnega orožja.

V Beogradu in drugih mestih shodi v spomin na žrtve strelskega napada

V Beogradu in nekaterih drugih srbskih mestih nocoj potekajo shodi v spomin na žrtve sredinega smrtonosnega strelskega napada na beograjski osnovni šoli, ki ga je izvedel 13-letni učenec. Žrtvam so se s svečami in minuto molka med drugim poklonili tudi v Zagrebu, Banjaluki in v Budvi.

B.j.

Na Trgu kralja Milana v Nišu, kjer se je prav tako zbrala množica ljudi, sta Jana in Emilija, stari 16 in 17 let povedali, da sta prišli v spomin na žrtve v Beogradu. "Bojiva se, da se utegne tak masaker ponoviti še kje." In še: "Krivi so starši, ker je vzgoja odpovedala v mnogih družinah, veliko pa je krivo tudi tukajšnje naše nespodobno okolje."

Številni ljudje so se zbrali v cerkvi svetega Save v Beogradu, da bi se poklonili žrtvam napada na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v središču srbske prestolnice. Ob tem so poudarjali, da so ob tragediji osupli in brez besed ter da je celoten sistem odpovedal. Nekateri so menili, da je pomembno, da se posvetimo otrokom, da bi se v prihodnje izognili takim tragedijam, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Žrtvam napada, v katerem je bilo ubitih osem otrok in varnostnik šole, šest otrok in učiteljica pa ranjenih, se je že v sredo zvečer na spontanem shodu poklonilo več tisoč Beograjčanov.

B.j.

O shodih v spomin na žrtve danes poročajo tudi iz več drugih srbskih mest, med drugim iz Užic, Niša in Kragujevca.

Žrtev so se nocoj spomnili tudi v Zagrebu. Ljudje ob spomeniku Petru Preradoviću na Cvetnem trgu prižigajo sveče, je poročal hrvaški spletni portal Index.

Sveče v spomin na žrtve so prižigali tudi v Banjaluki v Republiki Srbski. Prižgane sveče in molk zbranih na osrednjem banjaluškem trgu pričajo o sočutju in podpori, ki jo Republika Srbska v dneh žalosti izkazuje bratski Srbiji, je poročala tamkajšnja televizija RTRS.

Vlada v tej entiteti Bosne in Hercegovine se je odločila, da za petek razglasi dan žalovanja, napovedala pa je tudi strožje ukrepe v šolah ter nadzor nad strelskimi društvi, poroča Tanjug.

Shod so danes pripravili tudi v črnogorski Budvi. Na njem so z minuto molka počastili spomin na žrtve tragedije in pozvali oblasti k večji varnosti v izobraževalnih ustanovah.

Shod je organiziral svet staršev druge osnovne šole Budva, na njem pa so med drugim izobesili transparent z napisom: "Ta minuta molka je rezultat dolgoletnega molka. Stop molku!"

V Srbiji so ob tragediji razglasili tridnevno žalovanje, ki se bo začelo v petek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta