Po terorističnem napadu v Moskvi v pripor še trije osumljeni. Putin: Zakaj so napadalci hoteli pobegniti v Ukrajino?

Va, STA
25.03.2024 18:16

V petkovem napadu je bilo ubitih 137 ljudi, 180 pa ranjenih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Rusko sodišče je danes v povezavi s petkovim smrtonosnim napadom v koncertni dvorani v predmestju Moskve odredilo pripor za še tri osumljence. Tako kot četverico napadalcev, za katere so oblasti dvomesečni pripor odredile v nedeljo, so tudi trojico moških obtožili terorizma. V priporu bodo ostali do 22. maja.

Ruske oblasti so v soboto - dan po napadu, v katerem je bilo ubitih 137 ljudi, ranjenih pa 180 - sporočile, da so aretirali 11 ljudi, med njimi štiri domnevne napadalce. Ob tem naj bi bile zasegle avtomatsko orožje, uporabljeno v napadu. Osumljenci so imeli po navedbah ruske zvezne varnostne službe FSB stike v Ukrajini in so nameravali tja pobegniti.

Rusko sodišče je v nedeljo četverici odredilo dvomesečni pripor z možnostjo podaljšanja. Vsi štirje so obtoženi terorizma in jim grozi dosmrtna zaporna kazen. Sodišče je sporočilo, da sta dva obtoženca priznala krivdo. Domnevni napadalci so bili videti hudo poškodovani.

Ruski predsednik Vladimir Putin je obljubil kaznovanje odgovornih za napad in ga kljub temu, da je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država, povezal z Ukrajino. V Kijevu odgovornost za napad zavračajo.

Putin je danes izjavil, da so za petkov smrtonosni napad krivi radikalni islamisti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem je dodal, da so napadalci poskušali pobegniti v Ukrajino, in se vprašal, zakaj.

"Vemo, da so zločin zagrešili radikalni islamisti, proti ideologiji katerih se že stoletja bori sam islamski svet," je na ruski televiziji dejal Putin. Ponovil je, da so napadalci hoteli pobegniti v Ukrajino.

"Seveda je treba odgovoriti na vprašanje, zakaj so teroristi po storjenem zločinu poskušali oditi v Ukrajino? Kdo jih je tam čakal?" je vprašal Putin, ki je ta mesec osvojil že peti mandat na čelu Rusije.

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta