Podaljšanje mandata na čelu Nata: Stoltenbergu čestitali tudi iz Kijeva

Va, STA
04.07.2023 16:35

Države članice severnoatlantskega zavezništva so podaljšale mandat generalnemu sekretarju Jensu Stoltenbergu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ob pomanjkanju konsenza o Stoltenbergovem nasledniku so se članice zveze Nato strinjale, da mu podaljšajo mandat do oktobra 2024. Novico so pozdravili tudi v Kijevu, od koder je ukrajinski minister Dmitro Kuleba sporočil, da se veselijo nadaljnjega sodelovanja. "Težki časi zahtevajo močno vodstvo," je na twitterju zapisal Kuleba in dodal, da je Stoltenberg pokazal prav to. Države članice Nata so ključne zaveznice Ukrajine v njeni obrambi pred rusko invazijo.

Stoltenbergovo dosedanje delo je v sporočilu za javnost pohvalil tudi ameriški predsednik Joe Biden"Generalni sekretar Stoltenberg je s svojim zanesljivim vodenjem, izkušnjami in preudarnostjo vodil naše zavezništvo skozi najpomembnejše izzive na področju evropske varnosti po drugi svetovni vojni," so sporočili iz Bele hiše.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pozdravila odločitev držav članic Nata in se zavezala h krepitvi sodelovanja med EU in Natom. Novo podaljšanje Stoltenbergovega mandata sta med drugim na twitterju pozdravila tudi nemški kancler Olaf Scholz in britanski premier Rishi Sunak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta