Poljski premier: Kriza na meji z Belorusijo največji poskus destabilizacije Evrope od hladne vojne

STA, S. M.
21.11.2021 10:44

Poljski premier Mateusz Morawiecki je danes označil migrantsko krizo na meji z Belorusijo za največji poskus destabilizacije Evrope od hladne vojne. Morawiecki, ki se bo danes srečal s kolegi iz baltskih držav, je zagotovil, da se Poljska ne bo pustila izsiljevati in bo naredila vse v svoji moči, da zavaruje meje EU.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTERS

Mateusz Morawiecki je na Twitterju zapisal, da je beloruski voditelj Aleksander Lukašenko zagnal hibridno vojno proti EU. "To je največji poskus destabilizacije Evrope v 30 letih," je poudaril. "Poljska ne bo popustila izsiljevanju in bo naredila vse, da obrani meje EU," je dodal.

Po srečanju z estonsko premierko Kajo Kallas je dejal, da je Poljska pripravljena kriti stroške vračanja migrantov v njihovo domovino. Obenem pa razmišljajo o zaprtju dodatnih mejnih prehodov z Belorusijo, da bi tako okrepili gospodarski pritisk na Belorusijo.

Na srečanju z litovsko premierko Ingrido Šimonyte pa je Morawiecki opozoril, da to ni le konflikt Poljske ali Litve, ampak gre za poskus motenj na vzhodni meji zveze Nato in EU, so sporočili iz njegovega urada na Twitterju.

Novi poskus nezakonitega prehoda meje

Zahod obtožuje Belorusijo, da je umetno ustvarila krizo, z zavajanjem migrantov, da bodo lahko čez njihovo ozemlje lažje prišli v Evropsko unijo. Minsk očitke zavrača in kritizira EU, da ne sprejema migrantov. Lukašenko je v intervjuju za britanski BBC v petek sicer priznal, da je možno, da so njegove sile pomagale migrantom pri prečkanju meje, zanikal pa očitke, da sam stoji za operacijo oziroma da je migrante vabil v Belorusijo.

REUTERS

Čeprav se kažejo znaki umiritve trenutne krize, so poljski obmejni stražarji danes poročali o novem poskusu nezakonitega prečkanja meje, med njimi naj bi skušala nasilno mejo prečkati skupina z okoli 100 migranti. Incident se je zgodil v soboto malo pred polnočjo. Skupno so zabeležili 208 poskusov nezakonitega prečkanja meje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak je v soboto posvaril, da je Belorusija spremenila taktiko in po novem na več točk ob meji pošilja manjše skupine migrantov, ki nato skušajo priti na ozemlje EU.

REUTERS
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta