Poljski premier: Ta os Kitajska-Moskva je nevarna

STA, M.R.
22.03.2023 14:24

Poljska skuša prepričati Kitajsko, naj ne podpira Rusije pri njeni agresivni mednarodni politiki, je povedal predsednik poljske vlade Mateusz Morawiecki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Xi Jinping in Vladimir Putin
EPA

Poljski premier Mateusz Morawiecki je bil danes v skupni izjavi ob obisku japonskega premierja Fumia Kishide v Varšavi kritičen do nedavnega srečanja voditeljev Rusije in Kitajske, Vladimirja Putina in Xi Jinpinga. Kishida je Poljski obljubil gospodarsko in finančno pomoč.

"Zaradi obiska kitajskega predsednika v Moskvi smo zaskrbljeni, ta os Kitajska-Moskva je nevarna," je v izjavi za medije dejal Morawiecki. "Poskušamo prepričati Kitajsko, naj ne podpira Rusije v njeni agresivni mednarodni politiki," je dejal poljski premier.

S tem se je odzval na danes zaključeni tridnevni obisk kitajskega voditelja Xi Jinpinga v Moskvi, med katerim sta Xi in ruski predsednik Vladimir Putin naznanila novo obdobje v odnosih med državama in podpisala sporazum o razširitvi strateškega partnerstva.

Razpravljala sta tudi o vojni v Ukrajini, a njuni pogovori niso prinesli nobenega očitnega preboja pri iskanju načinov za ustavitev spopadov. Putin je sicer izrazil naklonjenost kitajskemu mirovnemu načrtu, ki med drugim poziva k dialogu in spoštovanju ozemeljske suverenosti držav.

Fumio Kishida in Mateusz Morawiecki
EPA

Na posledice ruske invazije na Ukrajino, zaradi katerih trpi tudi Poljska, je ob obisku v Varšavi opozoril tudi japonski premier Kishida, ki je v poljsko prestolnico prispel iz Kijeva, kjer se je mudil v torek.

"Zaradi vse večjega bremena, ki ga nosi Poljska, sem predsednika vlade obvestil, da smo se odločili Poljsko obravnavati na poseben način in jo imenovati za prejemnico uradne razvojne pomoči, čeprav ni uvrščena med države, ki bi potrebovale pomoč," je Kishida dejal na skupni tiskovni konferenci z Morawieckim.

Poljski premier je dodal, da je pomembno, da Poljska in Japonska tesno sodelujeta v boju proti ruski agresiji. "Naši državi ležita na dveh skrajnih straneh ob mejah Rusije, vendar oboji razumemo grožnjo, ki jo ruski imperializem predstavlja svetovnemu miru in mednarodnemu redu," je dejal.

Morawiecki se je ob tem japonskemu kolegu zahvalil za obisk v Kijevu in dejal, da je to jasen dokaz in simbol podpore Ukrajini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta