Kaj se lahko izcimi iz kitajskega predloga za mir?

zur
20.03.2023 18:30

Predsednika Vladimir Putin in Xi Jinping v Moskvi nista skoparila s pohvalami drug drugemu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čisto majhna mizica med predsednikoma v Kremlju
Sergei Karpuhin/Sputnik/Kremlin Pool

Kitajski predsednik Xi Jinping je prispel v Moskvo, kjer je poudaril pomen krepitve rusko-kitajskih odnosov in prizadevanj za multipolarnost v svetu, ki bo temeljila na načelih Ustanovne listine ZN. Z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom bosta med tridnevnim obiskom govorila o vojni v Ukrajini in o krepitvi strateškega sodelovanja. "Prepričan sem, da bo obisk ploden in bo dal nov zagon zdravemu in stabilnemu razvoju kitajsko-ruskih odnosov," je Xi dejal na moskovskem letališču Vnukovo ter Rusijo in Kitajsko označil za dobri sosedi in zanesljivi partnerici. Po njegovih besedah je Kitajska pripravljena trdno stati ob strani Rusiji in se zavzemati za "pravi multilateralizem" in "multipolarnost v svetu", ki bo temeljila na načelih Ustanovne listine Združenih narodov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Dobrodošel, dragi prijatelj!"

Xija je na letališču pričakal podpredsednik ruske vlade Dmitrij Černišenko, skupaj pa sta nato pred častno stražo prisluhnila ruski in kitajski himni. Sledilo je popoldansko srečanje med Xijem in Putinom v Kremlju. Ruski gostitelj je gosta ob prihodu pozdravil z besedami: "Dragi prijatelj, dobrodošel v Rusiji!" Na sestanku je ruski predsednik po poročanju tujih tiskovnih agencij izjavil: "Vedno smo odprti za pogajanja," in zagotovil, da bodo v obzir vzeli tudi kitajske mirovne pobude, ki jih po njegovih besedah v Moskvi obravnavajo s spoštovanjem. "Imamo veliko skupnih nalog in ciljev," je še dodal Putin. Kitajski voditelj pa je poudaril tesne vezi njegove države z Rusijo. "Smo partnerji v celovitem strateškem sodelovanju. Prav ta status določa, da morajo med našima državama obstajati tesne vezi," je po navedbah ruske državne televizije dejal Xi.

 

"Vem, da se vi osebno in vsi naši kitajski prijatelji ... zavzemate za pravičen in uravnotežen pogled na večino aktualnih mednarodnih vprašanj," je še dejal Putin in sogovorniku polaskal z besedami, da je "rahlo zavisten" zavoljo hitrega razvoja Kitajske v zadnjih desetletjih. "Kitajska je ustvarila zelo učinkovit sistem za razvoj gospodarstva in krepitev države. Je veliko bolj učinkovit kot v mnogih drugih državah," je prepričan Putin. Xi pa je Putinu vrnil pohvalo z besedami, da ga bodo na volitvah prihodnje leto Rusi gotovo znova podprli za voditelja, čeprav ruski predsednik še ni javno napovedal kandidature: "Vem, da bodo naslednje leto v vaši državi predsedniške volitve. Zahvaljujoč vašemu močnemu vodstvu je Rusija dosegla pomemben napredek pri doseganju blaginje v zadnjih letih. Prepričan sem, da vas bo ruski narod močno podprl pri vaših dobrih prizadevanjih."

Pekinški načrt za Ukrajino

Obisk Xija je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov medtem označil za izjemno pomembnega in je seveda izpostavil, da bosta predsednika v Moskvi razpravljala tudi o predlogih Pekinga za rešitev konflikta v Ukrajini. "Tako ali drugače se bodo med pogajanji dotaknili vprašanj, ki so bila izpostavljena v pekinškem načrtu za Ukrajino, pri čemer bo Putin podal izčrpna pojasnila o ruskem stališču," je povedal Peskov. Peking si namreč že dlje časa prizadeva za vlogo nevtralnega mirovnika v konfliktu, spomni ob tem slovenska tiskovna agencija STA. Tako se je Putin že pred obiskom zahvalil Xiju za objektivno in nepristransko stališče Pekinga do vojne v Ukrajini. Prav nasprotno je reagiral zahod, ki je pobudo iz Pekinga na predvečer obletnice ruske invazije v Ukrajino 24. februarja v 12 točkah označil za ne dovolj konkretno in praktično. Oziroma, kot sta menila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, da načrt nima kredibilnosti, saj Kitajska ruske invazije na Ukrajino ni obsodila. V ZDA so bili še bolj odklonilni. Xijeva vloga posrednika miru je po njihovem prepričanju bolj kot v končanje prelivanja krvi usmerjena k zaščiti gospodarskih interesov in h krepitvi mednarodnega ugleda Kitajske.

 

Vseeno je Peking v omenjenih točkah pozval k čimprejšnjim neposrednim mirovnim pogovorom in je tudi posvaril pred uporabo jedrskega orožja. Zanimivo je, da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kitajske pobude ni pričakal na nož in je sporočil, da bi se o njej želel pogovoriti. Kitajska vsaj uradno v Rusijo še ne izvaža orožja, očitno pa je, da tja potujejo njene visokotehnološke komponente, ki se verjetno lahko uporabijo tudi za vojaške namene.

ICC-ja ne priznava nihče

Xi je sicer pred kratkim prejel tretji mandat za vodenje države. Rusijo je nazadnje obiskal leta 2019 in sedanji njegov obisk Moskve je prvi po ruski invaziji na Ukrajino. Obisk sledi le tri dni po tistem, ko je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) izdalo nalog za Putinovo aretacijo zaradi suma, da je odgovoren za nezakonite deportacije ukrajinskih otrok z okupiranih območij. Moskva je nalog, kot smo že poročali, označila za ničen tudi zato, ker uradna Moskva ni podpisnica Rimskega statuta, na temelju katerega je bilo ustanovljeno to sodišče. Članice pa niso ne Ukrajina, ne ZDA in ne Kitajska. Peking je kljub temu sodišče pozval, naj se izogne dvojnim standardom. "Sodišče bi moralo ohraniti objektivno in nepristransko stališče ter spoštovati imuniteto voditeljev držav pred jurisdikcijo po mednarodnem pravu," je povedal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Wang Wenbin. (zur)

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta