Pomoč Libanonu: Svetovna skupnost je ponudila pomoč, celo Izrael, ki je z Libanonom uradno še zmeraj v vojni

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
06.08.2020 16:58

Medtem ko v Bejrutu odstranjujejo posledice torkove eksplozije, mednarodna skupnost skuša pomagati, a ne brez pogojev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Francoski predsednik Emmanuel Macron (v beli srajci) pred uničenim silosom v bejrutskem pristanišču 
EPA

Ulice Bejruta so preplavile stotine prostovoljcev, ki so pričeli odstranjevati posledice torkove silovite eksplozije v pristanišču. Kot smo že obširno poročali, je eksplodiralo neverjetnih 2750 ton aluminijevega nitrata, pri čemer je umrlo najmanj 137 ljudi, več kot pet tisoč pa jih je bilo ranjenih. Pogrešanih je še okoli sto ljudi in oblasti se bojijo, da niso več živi.
Svetovna skupnost je ponudila pomoč, celo Izrael, ki je z Libanonom uradno še zmeraj v vojni. Kot prvi izmed tujih državnikov pa je Bejrut obiskal francoski predsednik Emmanuel Macron. Francija je namreč od leta 1920 s sklepom Lige narodov na neki način upravljala Libanon, ki je bil do konca prve svetovne vojne del Otomanskega imperija. Toda naletel je na jezen odziv ljudi, jeznih bolj kot na francoskega predsednika na lastno politično elito, ki jo zaradi nesposobnosti, korupcije, sektaštva in nepotizma štejejo za odgovorno za tragedijo. Macronov obisk prizorišča eksplozije so tako ponekod spremljale jezne množice, ki so vzklikale gesla, kot so "teroristično vodstvo", "revolucija" in "ljudje hočejo konec režima".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta