Pred soočenjem Harris-Trump: Branjenje dosežkov aktualne administracije ne bo dovolj

Jon Knez Jon Knez
10.09.2024 18:00

O verjetno edinem soočenju med predsedniškima kandidatoma smo se pogovarjali z dolgoletno dopisnico iz ZDA Natašo Briški.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Soočila se bosta predsedniška kandidata Kamala Harris in Donald Trump. 
Reuters

Ameriška predsedniška kandidata, podpredsednica in kandidatka demoratske stranke Kamala Harris in nekdanji predsednik, republikanec Donald Trump, se bosta nocoj po krajevnem času v Philadelphii (v sredo ob 3. uri ponoči po srednjeevropskem času) pomerila televizijskem soočenju. To bo njuno prvo in verjetno edino soočenje pred volitvami 5. novembra. Trump se je sicer s predsednikom Joejom Bidnom na soočenju pomeril junija. Biden se je tedaj slabo odrezal in v demokratski stranki so ga prepričali, da je odstopil od kandidature za reelekcijo. 

(SPREMLJAMO) Predsedniški ring je odprt: Kaj si bosta na nočnem soočenju povedala Kamala Harris in Donald Trump

Ankete so zelo tesne, podpredsednica Harris ima trenutno prednost treh odstotnih točk (47-44). Republikanci pa imajo zaradi elektorskega sistema volitev prednost, saj na koncu šteje seštevek točk iz zmag v zveznih državah in ne skupno število glasov volivcev v ZDA.

Soočenju bo v marsičem odločilno. Ameriški analitiki menijo, da je soočenje upanje za Trumpovo, medtem ko menijo, da bi lahko Kamala Harris s slabim nastopom pokvarila vse, kar je dosegla v mesecu in pol kampanje. Slednja se je na soočenje, ker tovrstnih nastopov ni vajena, intenzivno pripravljala, Trump pa je voditelje televizije ABC vnaprej napadal, da bodo pristranski. 

Soočenje bo potekalo v Philadelphii.
EPA

O pričakovanjih in pomenu velikega soočenja smo povprašali Natašo Briški, voditeljico Metine liste in nekdanjo dopisnico POP TV iz Washingtona. Meni, da bo debata, glede na to, da sta kandidata v anketah precej izenačena, imela večjo težo kot običajno. "Kamala Harris je pred izzivom, kako volivcem in volivkam pokazati, kakšna prihodnost jih čaka, če bodo obkrožili njeno ime. Za razliko od Trumpa, ki ga ljudje že dobro poznajo (kar je včasih lahko dvorezen meč), je Harris za večino neznanka. Branjenje dosežkov aktualne administracije ne bo dovolj – razložiti mora, kakšna bo Amerika z njo na čelu. Trump pa bo, ker za zmago potrebuje tudi glasove izven svoje baze, ki ga sicer brezpogojno podpira, a je za nacionalno zmago premajhna, verjetno skušal predstaviti podobo, ki bi omilila percepcijo nekaterih njegovih dejanj in izjav, ki so mu v preteklosti prislužile kritike kot nekoga s skrajno problematičnimi vedenjskimi vzorci," razmišlja sogovornica. 

Nataša Briški: "Debata bo verjetno pokazala več o tem, kako kandidata obvladujeta oder, kot o njunih politikah."
Črt Piksi

O temah, ki bodo prevladovale v debati, Briški pravi, da bo Harris pod pritiskom stališč, ki jih je spreminjala, Trump pa da jo bo skušal očrniti. "Ker so demokrati z zagovarjanjem pravice do splava že dosegli pomembne zmage, bo skušala tudi Harris to tematiko izkoristiti. Njeni oglasi na to temo so že preplavili medije. Pričakujem pa, da bo pod pritiskom zaradi stališč, ki jih je spreminjala. Eno je obvladovati Kalifornijo, kjer je službovala kot tožilka, povsem druga zgodba pa je, ko moraš uskladiti interese celotne države. In potem je tu Trump. Ko gre za vprašanje migracij, mnogi podpirajo njegova stališča, a na drugi strani obstaja tudi precejšen odpor do njegovega načina komunikacije in vladanja. Tekmico bo poskušal prikazati kot nevarno liberalko ali celo komunistko, Harris pa bo morala hoditi po tanki črti med odločnostjo in milino, saj jo bodo kritiki hitro označili za šibko ali pa preveč agresivno."

"Debata bo verjetno pokazala več o tem, kako kandidata obvladujeta oder, kot o njunih politikah. Čeprav bi morali govoriti o številkah, dejanjih in načrtih, me ne bi presenetilo, če se bo na koncu vse spet vrtelo okoli udarnih stavkov, ki bodo najbolj klikabilni. Kaj bo tisti trenutek, ki bo ostal v spominu, ne glede na to, ali se bo dotikal politike ali preprosto tega, kdo je zmagal v političnem resničnostnem šovu," še o pričakovanjih od soočenja pove Nataša Briški. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta