(SPREMLJAMO) Predsedniški ring je odprt: Kaj si bosta na nočnem soočenju povedala Kamala Harris in Donald Trump

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zadnje priprave na soočenje
Epa

Medenih tednov za Kamalo Harris je nepreklicno konec, je v vplivnem dnevnem podkastu New York Timesa dejal Nate Cohn, vodilni politični analitik znamenitega časnika. Spomnimo: njegov uredniški odbor je po soočenju Trump-Biden julija aktualnega predsednika zaradi dvomov o njegovi fizični in mentalni kondiciji pozval k umiku iz tekme, v "dobro ameriške demokracije". Evforija, močan pospešek, ki ga je podpredsednica ZDA dobila po odstopu predsednika Bidna iz kampanje, sta začela popuščati. Tedaj je nova demokratska kandidatka prevzela vodstvo na lestvicah podpore. V zadnjih dneh in tednih pa je republikanski adut Donald Trump, nekdanji predsednik, ki kandidira ponovno, spet začel krepiti svojo bazo, predvsem med starejšimi volivci in v delavskem razredu. To med drugim poudarja Cohn. V nekaterih meritvah je Kamalo Harris na državni ravni celo prehitel. A vemo, ameriški politični sistem je specifičen, elektorski (na koncu šteje seštevek točk iz zmag v zveznih državah in ne skupno število glasov volivcev v ZDA), v veliki meri bodo odločale tako imenovane "swing states/nihajoče države". Bilo naj bi jih sedem in po sondaži New York Timesa naj bi Kamala Harris trenutno vodila v štirih (Nevadi, Michiganu, Wisconsinu in Pensilvaniji). 

Kamala Harris ob prihodu na mednarodno letališče v Philadephii
Elizabeth Frantz

Nočno soočenje v mestu Rockyja Balboe je prvo in zelo verjetno zadnje pred volitvami 5. novembra. V ta politični duel niso uprte le oči ameriške javnosti, pač pa svetovne. Velesila kljub krizi, v kateri nedvomno je, še vedno determinira mednarodno (geo)politiko. Gotovo je, da bo vsled vsega tega soočenje napeto, burno in zelo pomembno, sploh ker je tekma tesna. Format soočenja ostaja enak kot junija med Trumpom in Bidnom, kar med drugim pomeni, da bodo kandidatu, ki nima besede, začasno izklopili mikrofon.

Trump si želi nazaj v Belo hišo
Reuters

Trump bo na predsedniškem soočenju sodeloval že sedmič, v tem smislu je najbolj izkušen ameriški politik. Julijsko soočenje je za predsednika Bidna pomenilo prelomno točko, spričo slabega, zmedenega nastopa je napovedalo skorajšnji konec kampanje. 21. julija se je nato tudi uradno umaknil. Trumpa je sprva vstop Kamale Harris nekoliko razorožil, spremeniti je moral taktiko. Zdaj je on kandidat, star 78 let, pri katerem o(b)staja vprašanje starosti, kondicije. V zadnjem času je Kamalo Harris poleg številnih zmerljivk napadel predvsem pri ekonomskih temah in vprašanju migracij, za katere je bila kot podpredsednica neposredno odgovorna. Pripisuje ji odgovornost za rekordne ilegalne prehode ameriške južne meje. Znano je, da se veliko ameriških volivcev na volitvah odloča na podlagi ekonomskih kazalcev in življenjskih stroškov. Trump svoj elektorat - tukaj želi vstopiti tudi v politično sredino - prepričuje, da so rezultati Bidnove ekonomske politike porazni, zeleni prehod pa "nateg" na račun delavnih ljudi. 

Soočenje Donalda Trumpa in Hillary Clinton oktorba 2016. Volitve je dobil slovenski zet.
Reuters

Kamala Harris je za demokrate, skoraj že vdane v Bidnov poraz, pomenila osvežitev, reanimacijo uspavane stranke, a kot pravijo analitiki je sedaj zadnji čas, da bolj natančno definira svoj politični profil, svojo politično figuro, kdo je in kaj zagovarja, kakšen je njen program, predvsem gospodarski. Biti generična demokratka, ko gre za vprašanja splava, človekovih pravic in demokracije, je pomembno, pravi Cohn, a ne bo dovolj. Bistveno bo, ali se bo uspela vseeno pozicionirati kot političarka, ki ni le kontinuiteta sedanjega šefa Bele hiše. Temu so projekcije namreč napovedovale, da Trumpa tokrat ne bo porazil. 

(POGLED) Ameriške volitve: Se še spomnite imperija, gospod predsednik?

Robi Poredoš

Ameriški dopisnik STA Robi Poredoš je tako povzel pričakovanja: "Republikanski analitiki upajo, da bo Trump ostal osredotočen na gospodarsko politiko, porazen umik ZDA iz Afganistana in globalno nestabilnost. Demokrati pa upajo, da bo Trump ostal na ravni osebnih napadov in da ga bo nekdanja tožilka Harris med drugim iztirila z opozarjanjem na kazenske pregone in odnos do žensk. Glede na trend gibanja anket tako republikanski kot demokratski analitiki menijo, da bo soočenje odločilno za ohranitev Trumpovih upov na zmago, po drugi strani pa lahko Harris s slabim nastopom pokvari vse, kar je dosegla v mesecu in pol." Demokrati predsedniški ring od spremembe njihovega izbora za predsedniško pozicijo slikajo kot spopad med tožilko, kar je Kamala Harris bila, in zlikovcem, politikom, ki je že bil obsojen zaradi goljufije. Trump je, tako trdijo demokrati, grožnja ameriški demokraciji in ustavnemu redu, reprezentant vulgarne, nedostojne politične kulture. V ospredju bodo nedvomno tudi mednarodne teme, vojni v Ukrajini in Gazi, ter ameriško pozicioniranje v spremenjeni mednarodni skupnosti.

Soočenje bo po slovenskem času potekalo jutri ob 3. uri. 
Epa

Televizijsko soočenje ima v ameriški politični zgodovini še vedno pomembno mesto, četudi so se vmes močno razmahnila družbena omrežja in v veliki meri na novo določila parametre politične prostora in komunikacijskih strategij. Prvo TV-soočenje leta 1960 med Johnom F. Kennedyjem in Richardom Nixonom je bilo svojevrstna prelomnica.

John F. Kennedy in Richard Nixon, 26. september 1960, Chicago
John F. Kennedy Library Foundati

Upehani, utrujeni, prepoteni Nixon je tedaj ravno zaradi slabe podobe izgubil proti energičnemu, agilnemu, prepričljivemu izzivalcu. Tega se zavedajo v obeh volilnih štabih, demokratski se je zadnje dni za finalne priprave zaprl v hotel v Pittsburghu, kjer so pilili nastop Kamale Harris. Trump je v soočenju z Bidnom izustil tudi številne laži, dezinformacije, kot so kasneje pokazale preverbe resničnosti, a Joe Biden ni znal primerno odgovoriti. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta