Predlagani Španec za zunanjepolitičnega predstavnika EU ustavil intervju: "Ne bom več odgovarjal!"

M.R.
04.07.2019 22:14
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borell je bil na položaj zunanjega ministra imenovan prejšnji mesec, zdaj je predlagan za visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU, sicer pa je bil od 20. julija 2004, pa do 16. januarja 2007 tudi že predsednik Evropskega parlamenta. Rojen je bil v Kataloniji, njegov oče pa je bil migrant iz Argentine. 
EPA

Španski zunanji minister Josep Borell, ki so ga voditelji držav članic Evropske unije v paketu z ostalimi kandidati za najvišje položaje v Evropski komisiji enoglasno imenovali za kandidata za visokega zunanjepolitičnega predstavnika, je konec marca letos pokazal kar nekaj vroče krvi, ko je naletel na nekaj neprijetnih novinarskih vprašanj. 
Z njim je govoril novinar nemške televizije Deutsche Welle Tim Sebastian in ga takoj na začetku vprašal, ali želi ostalemu svetu predstavljati Španijo, ki je zaprla nekdanjo predsednico katalonskega parlamenta. Govoril je o Carme Forcadell, ki je zaprta, obtožena pa je uporništva. In Borell je odgovoril, da je to pravosodna odločitev, s katero so preprečili, da bi ljudje pobegnili pred roko pravice. 
"Babica v svojih šestdesetih letih je v zaporu brez obsodbe," je dejal novinar in Borell ga je takoj vprašal, "zakaj pravite ničesar". Nato je povedal, da je zaprta zaradi možnosti, da bi pobegnila in da s priporom ni nič narobe. Novinar je še nadaljeval, da je pri 63 letih starosti po 15 ur dnevno zaprta v samici, kjer nima kontakta z nikomer.
"Stojte, če boste nadaljevali v tem slogu, bom ustavil intervju," je nato odgovoril Borell. "Me razumete," je še vprašal. "Vi me ne zaslišujete, ampak me intervjujate," je še nadaljeval. 
Nato je novinar zastavil vprašanje, kako se počuti ob dejstvu, da je zaupanje ljudi v španski pravosodni sistem na 23. mestu med 28 članicami Evropske unije. Pred to državo so Madžarska, Portugalska in Romunija, mu je še predočil Sebastian. "Španija se glede na vse indekse, ki jih jaz poznam, uvršča med 20 najboljših demokracij na svetu," je odgovoril minister. 
Kmalu za tem ga je še vprašal, kako sprejema odločitev nemškega sodišča, ki je zavrnilo izročitev nekdanjega katalonskega premierja Carlesa Puigdemonta Španiji in španski minister je odgovoril, da je tako pač odločil nemški sodnik. 
Borell je tudi dejal, da je njegova vlada implementirala veliko ukrepov, s katerimi želi spraviti razmere v normalo. "Ljudem, ki si želijo neodvisnosti, pa ne moremo dati pravice do samoodločbe, ker je to v nasprotju s špansko ustavo. In to nima nobene zveze z mednarodnim pravom," je med drugim povedal Borell. 
Sebastian ga je nato še vprašal, zakaj potem ne spremenijo ustave, saj da si tega po raziskavah želi kar 70 odstotkov Špancev, pa je Borell začel govoriti, da naj se ustavi snemanje. "Ne, ne, končajte, tega nočem več početi," je dejal. A po kratkem pogovoru s svojimi svetovalci, se je Borell vrnil na stol in odgovarjal do konca.
​Celoten intervju si lahko ogledate -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta