Premikanje ure do leta 2021, potem pa kaos?

STA, VČ
26.03.2019 15:08

Evropski parlament poziva, da se uskladijo in preprečijo kaos.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V tednu, ko bomo, v noči na to nedeljo, ure spet premikali na poletni čas, Evropski parlament dokončno predlaga ukinitev premikanja ure z letom 2021.
Za ukinitev premikanja ure je danes glasovalo 410 evropskih poslancev, 192 jih je bilo proti, 51 vzdržanih. Odločile se bodo, kateri čas uporabljajo, poletni ali zimski, članice Evropske unije samostojno. Evropski parlament pa poziva, da se uskladijo in preprečijo kaos. Države, ki se bodo odločile za celoletni poletni čas, bodo uro zadnjič premaknile zadnjo nedeljo v marcu 2021, tiste z zimskim časom pa zadnjo nedeljo oktobra 2021.
Lansko javno posvetovanje je pokazalo, da so Slovenci bolj naklonjeni poletnemu času. Tudi Portugalci, Ciprčani in Poljaki so se večinsko izrekli za poletni čas, Finci, Danci in Nizozemci pa za zimskega.
Če bi Evropska komisija ugotovila, da bi predvidena uporaba enega ali drugega časa znatno in trajno ovirala delovanje notranjega trga, lahko predlaga preložitev začetka veljavnosti direktive za največ 12 mesecev, piše v besedilu, ki ga je danes sprejel Evropski parlament.
Evropska komisija je lani predlagala, da vse članice unije ukinejo premikanje ure dvakrat na leto že letos, obveljalo je zdaj leto 2021. Članice EU, ki so vse skupaj v treh različnih časovnih pasovih, so v zadnjem stoletju uvedle poletni čas, da bi prihranile energijo, predvsem v času vojne ali med naftno krizo v sedemdesetih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta