Pri Italiji se je v Sredozemlju zadrževala nevarna ruska podmornica

M.R.
05.09.2022 19:03

Spletna stran britanske kraljeve mornarice Naval News je poročala, da je do nedavnega v Sredozemlju v bližini Italije plula ruska jurišna podmornica Severodvinsk, kar je potrdila tudi italijanska vlada.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podmornica Severodvinsk
Profimedia

Prisotnost ruskih jurišnih podmornic na jedrski pogon je sicer v Sredozemskem morju reden pojav, glede na bolj napete odnose med Rusijo in preostalim delom Evrope, pa vsak tak pojav izzove pozornost javnosti.

Podmornica Severodvinsk je prva jurišna podmornica razreda jasen, ki je bila prvič v uporabi šele leta 2013, v morje pa je prvič zaplula leta 2010. Gradnja podmornice se je začela že leta 1993, a že leta 1996 je bilo jasno, da bo zamuda velika.

Zaradi tako dolge gradnje so stroški izdelave nenehno rasli, saj je vmes oprema v podmornici zastarela in jo je bilo treba posodabljati. Do leta 2010 je projekt stal okoli 1,35 milijarde dolarjev, kar je za ruske podmornice astronomski strošek.

Podmornica je dolga 119 metrov, pogajanja pa jo motor na jedrski pogon z močjo 190 MW, štiri parne turbine s skupno močjo 32 MW pa zagotavljajo najvišjo hitrost 31 vozlov.

Jedrski pogon omogoča neomejen domet podmornice, njena avtonomnost pa znaša približno 100 dni, kar pomeni, da je lahko bila v Sredozemlju tudi tri mesece neprestano pod vodo.

Na podmornici tudi supersonične rakete

Strah in trepet pa predstavlja oborožitev podmornice. Primarno je namenjena uničevanju sovražnih podmornic in ladij. Na premcu ima deset torpednih cevi s premerom 533 milimetrov, v oborožitvi pa je predvidenih 30 torpedov tipa USET-80, UGST Fizika in Fizik-2. Za poveljniškim stolpom je postavljenih še osem lanserjev, ki lahko izstrelijo bodisi protiladijske rakete bodisi druge manevrirne rakete. Poleg tega lahko podmornica izstreli tudi supersonične rakete oniks ali vodene rakete iz družine kalibr.

Rakete oniks, ki nosijo 300 kilogramov težko bojno glavo, imajo domet 600 kilometrov, leti pa lahko z 2,6-kratnikom zvočne hitrosti. Primarno se jih uporablja za tarče na morju, lahko pa zadanejo tudi tarče na kopnem. Veliko nevarnost lahko predstavljajo tudi za letalonosilke.

Domet raket kalibr znaša do 2500 kilometrov, bojna glava pa tehta kar pol tone. V času vojne v Ukrajini so najbolj poznane različice manevrirnih raket iz te družine, sicer pa obstajajo tudi rakete namenjene ciljanju ladij in podmornic. Za boj proti ladjam se uporabljata dve različici: prva ima domet do 220 kilometrov, nosi pa bojno glavo težko 200 kilogramov, domet druge različice pa znaša 300 kilometrov, njena bojna glava pa je teža 400 kilogramov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta