Pri največji bolnišnici v Gazi našli trupli dveh talk, sporočila izraelska stran

Va, STA
17.11.2023 08:18

Medtem naj bi bila izraelska vojska vdrla v osrednjo bolnišnico v Dženinu in prisilila zaposlene, da jo zapustijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bolnišnica Ibn Sina
Reuters

V Dženinu so vojaki vdrli v osrednjo bolnišnico Ibn Sina, poroča palestinska tiskovna agencija Wafa. V domnevnem napadu izraelskega drona so bili v istem kraju ubiti trije ljudje, najmanj 14 pa je ranjenih, poročajo palestinski viri.

Okoliščine teh smrti so zaenkrat sicer nepojasnjene. Po navedbah tiskovne agencije Reuters, na katero se sklicuje britanski BBC, so bili trije Palestinci ubiti v napadu izraelskega brezpilotnega letalnika. Izraelska vojska je kasneje sporočila, da je bilo v taborišču v nočni operaciji ubitih pet oboroženih ljudi. Ni jasno, ali gre za isti ali ločen incident.

Več palestinskih virov je poročalo, da so izraelski vojaki vstopili v bolnišnico Ibn Sina in prisilili tamkajšnje zdravstvene delavce, da jo zapustijo. Po navedbah katarske televizije Al Jazeera so jih približno eno uro zasliševali, nato pa izpustili.

Omenjena bolnišnica je na območju begunskega taborišča Dženin, kjer je izraelska vojska redno posredovala še pred napadi gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra. Da je izraelska vojska vstopila v taborišče, je poročala tudi francoska tiskovna agencija AFP.

Racije je izraelska vojska po poročanju Wafe izvedla tudi v mestu Ni'lin blizu Ramale, ki leži okoli sto kilometrov južno od Dženina. Tam naj bi pridržala najmanj 28 ljudi, navaja BBC.

Izraelska vojska je medtem sporočila, da so bili v streljanju na kontrolni točki v mestu Hebron, prav tako na Zahodnem bregu, ubiti štirje ljudje, domnevno trije "teroristi Hamasa" in izraelski vojak. Ubiti borci Hamasa naj bi bili načrtovali strelski napad na izraelsko vojsko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V času najnovejše zaostritve konflikta je izraelska vojska po navedbah Palestincev na Zahodnem bregu prijela več kot 2000 ljudi. Izraelska vojska trdi, da jih je prijela več kot 1400 in da jih je večina povezanih s Hamasom. V racijah in spopadih je bilo ubitih najmanj 180 Palestincev in trije Izraelci. Vse več pa je tudi poročil o nasilju judovskih naseljencev nad Palestinci.

Na vse večjo nevarnost, da se vojna z območja Gaze razširi na zasedeni Zahodni breg, v četrtek opozoril visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta