Priprave na prvi vesoljski hotel: Hotelska soba s pogledom na sončni sistem?

ZUR
01.06.2022 15:25

Futurizem v turizmu se kaže kot nova tržna niša - seveda za zdaj le za superbogate.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Takšen naj bi bil hotel več kot sto kilometrov nad Zemljo.
Orbital Assembly

Predstavljajte si, da se na dopustu zjutraj zbudite v elegantno opremljeni hotelski sobi s pogledom na sončni sistem. Taka bo videti prihodnost potovanj, vsaj če bo imelo ameriško vesoljsko podjetje Orbital Assembly kaj besede pri tem. Njegovi predstavniki so namreč razkrili svoj idejni koncept za izgradnjo vesoljskega hotela, ki so ga začeli snovati že leta 2019. Koncept je najprej predstavilo kalifornijsko podjetje Gateway Foundation, nato pa so ga poimenovali Von Braun Station.

Vesoljski hotel futurističnega videza spominja na vrteče se kolo, ki kroži okoli Zemlje. Kolo sestavlja 24 modulov, povezanih z dvigalnimi jaški. Izvajanje projekta nadzira podjetje za vesoljsko gradnjo Orbital Assembly Corporation, ki namerava zgraditi kar dve vesoljski postaji s turističnimi namestitvami: Voyager Station, ki bo lahko sprejela 400 gostov in naj bi začela obratovati leta 2027, in Pioneer Station, v kateri bo lahko dopustovalo 28 ljudi in bi jo lahko odprli že čez tri leta. Cilj podjetja je v vesolju ustvariti vesoljski poslovni center s pisarniškimi prostori in namestitvami za turiste.

Vesoljski turizem se zdi bližje kot kdajkoli prej. Lani je Richard Branson, britanski milijarder in ustanovitelj podjetja Virgin Galactic, skupaj s celotno posadko s posebnim letalom svojega podjetja poletel v vesolje, medtem ko je 90-letni William Shatner, zvezdnik iz Zvezdnih stez, postal najstarejši človek, ki so ga izstrelili v vesolje.

Največja ovira za izlete v vesolje je še vedno neverjetno visoka cena, zato lahko mnogi za zdaj samo sanjamo o tem, da bi svoj letni dopust preživeli kje drugje kot na Zemlji. Tim Alatorre, direktor podjetja Orbital Assembly, je prepričan, da te ovire ne bo več, ko bo vesoljski turizem zaživel. "Vedno je bil naš cilj omogočiti večjemu številu ljudi, da bivajo in delajo v vesolju, da se imajo tam lepo," je med intervjujem za televizijo CNN izjavil Alatorre in še dodal, da je koncept nove vesoljske postaje Pioneer Station najbolj zanimiv zato, ker jo bodo lahko, ker je tako majhna, hitreje zgradili. Po njeni zaslugi bodo lahko začele v vesolje hitreje potovati večje skupine ljudi. Tako na postaji Pioneer Station kot na Voyager Station bo mogoče najeti tudi pisarne in prostore za izvajanje raziskovalne dejavnosti.

Alatorre je že leta 2019 za CNN povedal, da bosta obe postaji podobni vrtljivemu kolesu, ki kroži okoli Zemlje. "Postaji se bosta vrteli, pri čemer bo vsa njuna vsebina zdrsnila na njun rob, podobno kot če bi vrteli vedro z vodo, pri čemer se voda premakne z dna proti robu vedra in tam potem obstane." V središču postaje ne bo umetne težnosti, toda bolj ko se bodo potniki premikali proti zunanjemu delu postaje, večji bo občutek težnosti. Ta bo iz praktičnih razlogov ponekod nujna, denimo v kabinah za prhanje in jedilnicah. Hotelske sobe bodo na na obeh postajah podobno opremljene kot v luksuznih hotelih na Zemlji, le da se bo iz njih ponujal pogled na vesolje.

Hotel so poimenovali po Wernherju von Braunu, nemškemu vesoljskemu inženirju in pionirju raketne tehnologije, ki je najprej deloval v Nemčiji in pozneje še v ZDA. Izbira imena je za mnoge sporna, saj je Von Braun, ko je živel v Nemčiji, sodeloval pri nacističnemu programu za razvoj raket.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta