Protest v Banjaluki: "Dodik je ukradel volitve"

STA, Va
07.10.2022 13:19

Krog opozicijske kandidatke za položaj predsednika Republike srbske Jelene Trivić zahteva ponovno štetje glasovnic z nedeljskih volitev v BiH.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
milorad Dodik na volišču. 
EPA

Več tisoč ljudi je v četrtek v Banjaluki protestiralo zaradi izida volitev v Bosni in Hercegovini, ki po trditvah opozicijskih strank kažejo na volilno krajo. Protestniki so zahtevali razveljavitev nedeljskih volitev, na katerih da je, trdijo, kandidat za predsednika Republike srbske in dozdajšnji srbski član predsestva BiH Milorad Dodik ukradel zmago protikandidatki Jeleni Trivić.

Organizatorji protesta so trdili, da se je na protestu zbralo okoli 30.000 ljudi. Med njimi je bila tudi kandidatka za predsednico Republike srbske Jelena Trivić iz srbske opozicijske Stranke demokratičnega napredka (PDP). "Ta bitka bo trajala. Mi smo šele začeli. Nimam pravice biti utrujena, nimam pravice odnehati in se ne bom umaknila. Nimam pravice zaradi vas. Najprej bo na vrsti ponovno štetje glasov, potem pa nove volitve," je po poročanju Index.hr sporočila Trivićeva.

Jelena Trivić 
Reuters

Protestnike je nagovoril tudi župan Banjaluke Draško Stanivuković. "Najpomembnejše sporočilo je, da niti en naš politik ne more uničiti naše domovine," je dejal. Državno volilno komisijo BiH je pozval, naj posluša ljudstvo in prešteje glasove v vsakem mestu.

Po zadnjih delnih neuradnih izidih, ki jih je objavila državna volilna komisija (CIK), v tekmi za predsednika Republike srbske Dodik vodi pred Trivićevo za 28.336 glasov.

Opozicija v Republiki srbski vse od prvih neuradnih delnih izidov nedeljskih splošnih volitev v BiH trdi, da je "Dodik ukradel volitve". Na državno volilno komisijo so zato vložili zahtevo za ponovno štetje glasov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta