Puljsko letališče načrtuje direktne lete v Severno Ameriko

STA, A.L.
13.04.2023 11:33

Puljsko letališče zaradi vse večjega števila gostov iz Severne Amerike na Jadranu in vse večjega števila Hrvatov, ki potujejo v ZDA, načrtuje uvedbo čezatlantskih letov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Uprava je že naročila raziskavo o širitvi vzletno-pristajalne steze, ki jo potrebujejo za večja, medcelinska letala, so potrdili za hrvaški časnik Glas Istre.

Zanimanje za ZDA med Hrvati se je povečalo po oktobru 2021, ko so ZDA za hrvaške državljane odpravile vizume za potovanja, krajša od 90 dni.

Direktne lete iz Hrvaške v ZDA trenutno ponujata zagrebško in dubrovniško letališče. Njihovo uvedbo zdaj načrtuje tudi puljsko letališče, ki pa za to potrebuje daljšo vzletno-pristajalno stezo.

"Zračna luka Pula razmišlja o podaljšanju vzletno-pristajalne steze, da bi lahko opravljala lete na dolge razdalje, s fokusom na čezatlantske storitve. To pomeni, da raziskujemo možnost podaljšanja vzletno-pristajalne steze na 3200 metrov za prilagoditev letom na dolga razdalje oziroma letov proti vzhodni obali Severne Amerike," je za Glas Istre pojasnila glavna direktorica Zračne luke Pula Nina Vojnić Žagar.

Gre za projekt, ki ga zagotovo ne bodo izvedli letos

Vzletno-pristajalna steza na puljskem letališču je zdaj dolga 2954 metrov, kar po oceni direktorice pomeni, da jo morajo podaljšati za 250 metrov.

Vojnić Žagar je za Glas Istre dejala, da gre za projekt, ki ga zagotovo ne bodo izvedli letos, so pa storili prve korake, da ga uresničijo čim prej.

Največ potnikov v Severno Ameriko z njihovega letališča prek drugih evropskih letališč, kot so Frankfurt, München, London Heathrow in Beograd, potuje v New York in Toronto.

Direktne lete za ti dve destinaciji v poletni sezoni sicer že ponujata letališči v Zagrebu in Dubrovniku. Air Transat ponuja lete z airbusom A330-200 med Torontom in Zagrebom ter je v šestih mesecih lanskega leta prepeljal 21.597 potnikov. United Airlines pa ponuja lete z boeingom 767-300 med New Yorkom in Dubrovnikom ter je v štirih mesecih minulega leta prepeljal 28.445 potnikov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta