Putin odredil delno mobilizacijo: Zahod izsiljuje Rusijo, uporabili bomo vsa sredstva ...

M.R.
21.09.2022 08:23

V Rusiji od danes poteka delna vojaška mobilizacija, je povedla predsednik Vladimir Putin, ki je hkrati Zahod obtožil, da si ne želi miru v Ukrajini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vladimir Putin med nagovorom državljanov
Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je v jutranjem nagovoru naroda povedal, da so prebivalce Luganska in Donecka ter nekaterih drugih regij v Ukrajini "osvobodili nacističnega režima". Podprl je prebivalce teh regij pri nameri o izvedbi referendum o priključitvi k Rusiji.

Hkrati pa je povedal, da je podpisal delno mobilizacijo ruskih državljanov, saj da je potrebno zaščititi ljudi na "osvobojenih ozemljih". Mobilizacija se začenja že danes.

"Zahod je pokazal, da si želi oslabiti in uničiti Rusijo," je še dejal in dodal, da so bili pri tem Ukrajinci potisnjeni v vojno z Rusijo. Ta je po besedah Putina predmet izsiljevanja. Po njegovih besedah si Zahod ne želi miru med Moskvo in Kijevim. "Leta 1991 jim je uspelo razdeliti Sovjetsko zvezo, zdaj pa je čas da tudi sama Rusija, razpade na številne regije, ki se bodo med seboj bojevale do smrti," je govoril o "dolgoročnih načrtih" Zahoda.

"Uporabili bomo vsa razpoložljiva sredstva, ki jih imamo, da zaščitimo naš narod," je zatrdil in zaključil: "Verjamem v vašo podporo."

Opozoril je tiste, ki govorijo o morebitni uporabi jedrskega orožja proti Rusiji, da ima tudi njegova država različna orožja za množično uničevanje, ki da so morda še bolj napredna kot tista, ki jih imajo v Natu. Posvaril je, da bo Rusija zaščitila svoje ozemlje in svoje državljane z vsemi sredstvi. "To ni blef," je dodal. "Tisti, ki nas želijo izsiljevati z jedrskim orožjem, morajo vedeti, da se lahko veter obrne v njihovo smer," je tudi poudaril. Ukazal je tudi povečanje sredstev za proizvodnjo orožja.

Vpoklicanih bo 300.000 rezervistov

Rusko obrambno ministrstvo je pojasnilo, da bo vpoklicanih 300.000 rezervistov. Gre za ljudi, ki imajo vojaške izkušnje, je v vnaprej posnetem intervjuju povedal obrambni minister Sergej Šojgu in dodal, da se bodo najprej še dodatno usposabljali. Šojgu je dejal tudi, da vojaški obvezniki in študenti ne bodo sodelovali v specialni operaciji - gre za izraz, s katerim ruske oblasti imenujejo invazijo v Ukrajino. Po njegovih besedah so ruske sile od začetka vojaške akcije v Ukrajini do zdaj utrpele 5937 žrtev.

Ukrajina: Vojna se ne odvija po načrtih Moskve

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je ocenil, da je mobilizacija predvidljiv ukrep, ki pa da se bo izkazal za zelo nepriljubljenega. Prepričan je, da to kaže tudi na to, da se vojna ne odvija po moskovskih načrtih. Putin po njegovih besedah očitno skuša zvaliti krivdo za začetek "neizzvane vojne" z Ukrajino na Zahod.

Ukrajinski poslanec Oleksij Gončarenko pa je komentiral število ruskih žrtev v Ukrajini, ki ga je navedel Šojgu. "Šef ruskega obrambnega ministrstva pravi, da je umrlo okoli 6000 ruskih vojakov. Še ruski propagandisti se smejijo temu in ne morejo verjeti. Rusija se tako močno boji protiofenzive v Harkivski regiji, da je razglasila mobilizacijo. 300.000 ljudi. In to pred zimo. Fantastični idioti," je zapisal na Twitterju.

ZDA bodo podpirale Ukrajino

Odzvala se je ameriška veleposlanica v Ukrajini Bridget Brink, ki je na Twitterju zapisala, da lažni referendum in mobilizacija "kažeta šibkost" ruskega neuspeha. "ZDA ne bodo nikoli priznale ruskih aneksiranih teritorijev in bodo še naprej podpirale Ukrajino, kolikor časa bo potrebno," je še zapisala.

Britanska zunanja ministrica Gillian Keegan je dejala, da Putinove besede o uporabi jedrskega orožja predstavljajo resno grožnjo, ki pa je bila v preteklosti že izrečena. Sam nagovor ruskega predsednika je pospremila za besedami, da gre za "nadaljevanje Putinovih laži". "To moramo jemati resno, saj nad tem nimamo nadzora. V resnici pa nisem prepričana, da ga ima on," je nadaljevala britanska ministrica, ki pri tem poudarja, da bodo zdaj Rusi vpoklicani v vojno.

Nemški podkancler Robert Habeck je ocenil, da je to še en slab in napačen korak Rusije. Posvetovali se bodo, kako nanj odgovoriti.

Kitajska poziva k dialogu

Kitajske oblasti so danes, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin odredil delno vojaško mobilizacijo, pozvale k čim prejšnji prekinitvi ognja v Ukrajini. Hkrati so v Pekingu izrazili pripravljenost sodelovati z mednarodno skupnostjo pri umirjanju razmer, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zadevne strani pozivamo, naj z dialogom uresničijo prekinitev ognja ter čim prej najdejo rešitev, ki bo upoštevala legitimne varnostne interese vseh strani," je na redni novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin.

Poudaril je, da je Kitajska pripravljena sodelovati z mednarodno skupnostjo, da bi še naprej igrala konstruktivno vlogo pri umirjanju razmer in hkrati dodal, da Peking vztraja, da je treba spoštovati suverenost in ozemeljsko celovitost vseh držav. Ob tem je še sporočil, da je potrebno upoštevati tudi legitimne varnostne interese držav in podpirati vsa prizadevanja za mirno reševanje kriz.

Kitajska in Rusija sta v zadnjih letih bistveno okrepili medsebojne odnose. Prejšnji teden sta se Putin in kitajski voditelj Xi Jinping srečala na vrhu voditeljev v Uzbekistanu, kjer je ruski predsednik obsodil poskuse ustvarjanja "enopolarnega sveta" in pohvalil uravnoteženo držo Kitajske glede Ukrajine.

Kitajska sicer ostaja nevtralna glede ruske invazije v Ukrajini, se pa Peking strinja s stališčem Moskve, da je širitev Nata pripomogla k izbruhu vojne.

Putin je danes odredil delno vojaško mobilizacijo in obljubil, da bo uporabil vsa razpoložljiva sredstva za zaščito "ruskega" ozemlja, potem ko so regije v Ukrajini, pod nadzorom ruskih in proruskih sil, napovedale referendume o priključitvi k Rusiji.

V televizijskem nagovoru je pojasnil, da je ustrezen odlok že podpisal, ukrep začne veljati danes, vpoklicani pa bodo imeli status pripadnikov oboroženih sil. Obrambni minister Sergej Šojgu je nato sporočil, da bodo mobilizirali 300.000 ljudi. Dodal je, da je to le delček vseh rezervistov v Rusiji, vseh naj bi bilo namreč okoli 25 milijonov.

Fiala: To dokazuje, da je Rusija osamljeni agresor

Češki premier Peter Fiala meni, da gre pri delni mobilizaciji v Rusiji za poskus nadaljnjega zaostrovanja vojne, ki jo je Rusija sprožila proti Ukrajini, hkrati pa dokazuje, da je Rusija "osamljeni agresor". Prepričan je, da je treba Ukrajini še naprej dobavljati pomoč.

Predsednik nizozemske vlade Mark Rutte je ocenil, da ruska mobilizacija predstavlja "znak panike".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta