Erdogan za kar najhitrejši konec vojne v Ukrajini

STA
16.09.2022 13:59

Erdogan bo po napovedih danes ob robu vrha SCO imel tudi dvostransko srečanje s Putinom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes na vrhu voditeljev Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO) v Samarkandu v Uzbekistanu, ki se ga udeležuje tudi ruski predsednik Vladimir Putin, poudaril, da si Turčija z diplomatskimi sredstvi prizadeva za kar najhitrejši konec vojne v Ukrajini.

Erdogan skuša dobre odnose z Moskvo izkoristiti za to, da prepriča Putina v neposredne pogovore o prekinitvi ognja z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Reuters

Na vrhu v Uzbekistanu je Erdogan tudi omenil, da žito, ki so ga v skladu z dogovorom Kijeva in Moskve izvozili iz Ukrajine, ni v zadostni meri doseglo držav v razvoju. Tudi Putin je v preteklosti že izrazil skrb glede tega.

"Iskreno si prizadevamo, da bi žito dostavili tistim, ki ga najbolj potrebujejo, še posebej našim bratom in sestram v Afriki," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril turški predsednik. Rusija in Ukrajina sta dogovor o izvozu žita dosegli ob posredovanju Turčije in Združenih narodov.

Erdogan bo po napovedih danes ob robu vrha SCO imel tudi dvostransko srečanje s Putinom.

Turčija, ki je članica zveze Nato, Ukrajini sicer dobavlja orožje, po drugi strani pa si prizadeva okrepiti trgovanje z Rusijo. Erdogan poudarja, da je tak uravnotežen odnos nujen zaradi velike odvisnosti Turčije od ruskih energentov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta