Putinov govor brez omembe puča

ZUR
04.07.2023 17:33

Ruski predsednik se je v prvem nastopu na mednarodni sceni po vojaškem udaru izognil omenjanju razmer v svoji državi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ker je šlo za videokonferenco, se je lahko Putin izognil vprašanjem političnih kolegov.
Epa

Rusija se bo še naprej upirala sankcijam, ki so jih uvedle zahodne države, je v videonagovoru na vrhu Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO) izjavil ruski predsednik Vladimir Putin. "Rusija se bo še naprej upirala vsem zunanjim pritiskom, sankcijam in provokacijam," je na vrhu dejal Putin in se zahvalil članicam SCO za podporo med nedavnim neuspelim uporom skupine Wagner. "Rad bi se zahvalil vsem članicam, ki so izrazile podporo ruskemu vodstvu, ukrepom za zaščito ustavnega reda ter življenja in varnosti državljanov," je dodal v težko pričakovanem govoru, prvem na mednarodni sceni po spodletelem vojaškem udaru 24. junija. Razmer v Rusiji ni omenjal, pač pa je poudaril, da trenutno več kot 80 odstotkov trgovine med Rusijo in Kitajsko poteka v rubljih in juanih.

Kitajski predsednik Xi Jinping je medtem izpostavil pomen regionalne varnosti in dodal, da je konflikte treba reševati z dialogom, pri čemer pa ruske invazije na Ukrajino ni omenil. Ponovno se je izrekel proti unilateralizmu in protekcionizmu ter poudaril, da se je treba izogniti morebitni novi hladni vojni. "Biti moramo zelo pozorni na zunanje sile, ki podpihujejo novo hladno vojno in ustvarjajo konfrontacijo v regiji, ter odločno nasprotovati vsaki državi, ki se vmešava v naše notranje zadeve iz kakršnega koli razloga," je dodal Xi. Organizacija SCO, ki je bila sprva ustanovljena za boj proti terorizmu leta 2001, ob Kitajski in Rusiji vključuje še Indijo, Pakistan, Kazahstan, Kirgizistan, Uzbekistan in Tadžikistan. Včeraj se je organizaciji uradno pridružil tudi Iran.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta