Radioaktivno vodo bi spustili v ocean

ZUR
11.09.2019 15:34

Posledice potresa in cunamija na Japonskem bodo odstranjevali še dolga leta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Voda v nuklearki Fukušima- Daiči ni onesenažena samo s tritijem, temveč tudi z drugimi radioaktivnimi snovmi.
Reuters

Upravitelj jedrske elektrarne Fukušima - Daiči, ki sta jo leta 2011 močno poškodovala potres in cunami, bo moral ogromno količino kontaminirane vode iz elektrarne spustiti neposredno v Tihi ocean, je sporočil japonski minister za okolje. Dejanje utegne močno razjeziti lokalne ribiče. V jedrski elektrarni se je po usodnem potresu leta 2011, ki je povzročil taljenje reaktorskih sredic in oblasti prisilil k evakuaciji na desettisoče lokalnih prebivalcev, nabralo za več kot milijon ton kontaminirane vode. Podjetje Tokyo Electric Power (Tepco) se še vedno trudi preprečiti kopičenje onesnažene podtalnice. Ta se onesnaži, potem ko se zmeša z vodo, uporabljeno za hlajenje treh poškodovanih reaktorjev. Tepco se trudi odstraniti večino radionuklidov iz odvečne vode, vendar tehnologija, ki bi omogočala odstranitev tritija, radioaktivnega izotopa vodika, na žalost ne obstaja.
Jedrske elektrarne, ki stojijo na obali, pogosto odvajajo s tritijem onesnaženo vodo v ocean. Tritij je v naravi prisoten le v minimalnih količinah. Predstavniki Tepca so lani priznali, da voda v rezervoarjih jedrske elektrarne poleg tritija še vedno vsebuje tudi druge radioaktivne snovi. Trenutno je v skoraj tisoč rezervoarjih jedrske elektrarne Fukušima - Daiči shranjenih več kot milijon ton kontaminirane vode. Uslužbenci zdaj opozarjajo, da bodo do poletja 2022 vsi rezervoarji do vrha polni. "Tedaj nam ne bo preostalo drugega, kot da vodo spustimo v morje in jo razredčimo," je v torek izjavil minister Jošiaki Harada. "O tem bo sicer razpravljala vlada in jaz sem pripravljen povedati svoje mnenje."
Odločitev o tem, kako se bo elektrarna znebila kontaminirane vode, ne bo sprejeta, dokler vlada ne bo prejela poročila, ki ga bo sestavila skupina strokovnjakov. Druga možnost je, da bi poskrbeli, da bi tekočina izparela ali da bi kontaminirano vodo za dlje časa uskladiščili nekje na kopnem. Harada ni pojasnil, koliko onesnažene vode bi morali izpustiti v ocean.
Nedavna študija Hirošija Mijana iz Japonske agencije za jedrsko energijo, vodje odbora, ki preučuje možnosti za zaprtje jedrske elektrarne Fukušima - Daiči, je pojasnil, da bi trajalo 17 let, da bi se znebili vse vode, razredčene toliko, da bi prisotnost radioaktivnih snovi v njej zmanjšali na ravni, ki so v skladu z varnostnimi standardi. Vsaka odločitev, da odpadno vodo spustijo v morje, bi močno razjezila lokalne ribiče, ki se že osem let trudijo obnoviti svojo dejavnost. Tudi sosednja Južna Koreja je izrazila zaskrbljenost, kako bi tak korak vplival na sloves njene morske hrane. Japonska vlada je namenila 290 milijonov evrov za izgradnjo podzemnega zidu, s katerim naj bi preprečili stik podtalnice z vodo iz poškodovanih reaktorskih poslopij. S tem so dosegli le to, da so zmanjšali obseg podtalnice s 500 ton na dan na okoli 100. Japonska se je tako znova znašla pod pritiskom, naj vprašanje kontaminirane vode reši še pred poletnimi olimpijskimi in paraolimpijskimi igrami, ki jih bo Tokio gostil prihodnje leto. Pred šestimi leti, ko je država kandidirala za izvedbo iger, je premier Šinzo Abe mednarodni skupnosti zagotovil, da je "situacija pod nadzorom".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta