Razdalja med maturanti, tekmovanja prestavljena ... Minister povedal, kdaj in kako se bodo v šole vrnili na Hrvaškem

STA, VČ
12.01.2021 16:13
Pouk bodo v ponedeljek začeli z vajo evakuacije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šolsko leto so, jeseni, hrvaški šolarji začeli v šolskih klopeh. Potem pa je šlo naprej po več modelih.
EPA

Hrvaški minister za znanost in izobraževanje Radovan Fuchs je danes povedal, da se bo pouk v osnovnih in srednjih šolah na Hrvaškem po podaljšanih zimskih počitnicah začel v ponedeljek, 18. januarja, kot so načrtovali. Pojasnil je, da se bodo v šolske klopi vrnili učenci nižjih razredov osnovnih šol in maturanti, preostali pa bodo imeli pouk na daljavo.

Fuchs je stopil pred novinarje po virtualnem srečanju s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in člani nacionalnega štaba civilne zaščite. Za delno vrnitev učencev in dijakov v šole so se odločili, da ne bi poslabšali epidemioloških razmer v državi, kjer v zadnjih dneh beležijo manj novih okužb in manj covidnih bolnikov v bolnišnicah kot v pred tem.

Kot je poudaril minister, bodo maturanti začeli drugo ocenjevalno obdobne v šolskih klopeh, da bi se čim bolje pripravili za državno maturo. Pojasnil je, da bo pouk za maturante potekal ob okrepljenih epidemioloških ukrepih. Glede na to, da v šolah ne bo drugih dijakov, bodo lahko zagotovili varno medsebojno razdaljo maturantov, je izjavil.

Med drugim je dejal, da so iz nacionalnega štaba civilne zaščite priporočili, da šolska tekmovanja preložijo za nekaj tednov, ko pričakujejo, da bo zaradi cepljenja v državi ugodnejša epidemiološka slika.

Fuchs je tudi dejal, da se še niso odločili glede začetka pouka v sisaško-moslavški županiji, kjer poteka sanacija škode po nedavnem rušilnem potresu. Več šolskih poslopij je popolnoma uničenih, še nekaj je močno poškodovanih. Minister je omenil, da bodo v nekaterih šolah v županiji morda preložili začetek pouka.

V ponedeljek bodo sicer pouk v vseh šolah začeli z vajo evakuacije v primeru potresa.

V hrvaških srednjih šolah so tudi zadnji teden prvega ocenjevalnega obdobja pred zimskimi počitnicami sredi decembra izvajali pouk na daljavo, tako kot tudi v nekaterih višjih razredih osnovnih šol. Od izbruha epidemije covida-19 na Hrvaškem so pouk izvajali v šolah in na daljavo, kot tudi kombinacijo teh dveh metod, odvisno od epidemioloških razmer v posameznih šolah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta