Razdelitev funkcij: To je trojka, ki bo vodila ključne institucije EU

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
28.06.2024 18:00

Ursula von der Leyen, Antonio Costa in Kaja Kallas v Večerovi predstavitvi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije

Epa

Rojstvo: 8. oktobra 1958 v Bruslju

Kariera: Nemka je članica nemške Krščansko-demokratske unije (CDU) oziroma Evropske ljudske stranke, na vrhu Evropske komisije, ko jo potrdi še Evropski parlament, bo že drugi petletni mandat. Med letoma 2005 in 2019 je zasedala več ministrskih položajev pod nekdanjo nemško kanclerko Angelo Merkel. Nazadnje je bila njena obrambna ministrica.

Delo: V času njenega prvega mandata kot prve ženske v zgodovini unije na vrhu Evropske komisije so se krize v EU in po svetu kar vrstile: brexit, pandemija covida-19, ruska agresija na Ukrajino, energetska kriza. Leto pred koncem mandata pa je izbruhnila še vojna na Bližnjem vzhodu. Von der Leyen je EU nekako popeljala skozi te krize in v povezavi ohranila enotnost.

Pomisleki: Največja črna pika na prvem mandatu 65-letne političarke so domnevne kršitve pri dogovarjanju o dobavi cepiv proti covidu-19 z izvršnim direktorjem ameriškega farmacevta Pfizer Albertom Bourlo. Preiskava še poteka. Tarča kritik je bila tudi zaradi prvega odziva ob izbruhu vojne na Bližnjem vzhodu oktobra lani, ko je podprla pravico Izraela do samoobrambe po napadu palestinskega gibanja Hamas, a pri tem ni pozvala k spoštovanju mednarodnega prava.

Antonio Costa, predsednik Evropskega sveta

Reuters

Rojstvo: 17. julija 1961 v Lizboni

Kariera: Portugalec je član socialistične stranke oziroma evropskih Socialistov in demokratov (S&D), na vrhu Evropskega sveta bo vsaj en dveinpolletni mandat. Costa je bil predsednik portugalske vlade od leta 2015 do lanskega novembra. Pred tem je bil tudi župan Lizbone.

Delo: 62-letni pravnik Costa uživa naklonjenost med evropskimi voditelji z vsega političnega spektra. Velja za pragmatika in spretnega pogajalca z veščinami, potrebnimi za sklepanje malo verjetnih dogovorov in doseganje soglasja. Vodenje Evropskega sveta, najvišjega političnega telesa EU, ki združuje predsednike držav in vlad iz 27 članic, bo Costa prevzel decembra letos, ko bo nasledil belgijskega liberalca Charlesa Michela.

Pomisleki: Costa je na Portugalskem še vedno pod drobnogledom preiskovalcev v okviru obsežne preiskave zaradi korupcije oziroma domnevnih zlorab sredstev in trgovanja z vplivom na področju energetike, četudi ni bil uradno obtožen nobenega kaznivega dejanja. Prav zavoljo te afere je novembra lani odstopil kot premier.

Kaja Kallas, visoka predstavnica EU za zunanjo in varnostno politiko

Reuters

Rojstvo: 18. junija 1977 v Talinu

Kariera: Estonka prihaja iz Reformne stranke, ki je članica liberalne evropske politične skupine Renew. Od leta 2021 je bila prva estonska premierka. Leta 2011 je pustila kariero odvetnice in se uspešno potegovala za sedež v estonskem in Evropskem parlamentu.

Delo: Kot estonska premierka je znana po ostri kritiki Rusije, njene agresije proti Ukrajini in ruskih ekspanzionističnih ciljev. Zavzema se za brezpogojno podporo Kijevu. Mimogrede: Estonija je tudi med največjimi donatorji vojaške pomoči Ukrajini na prebivalca.

Pomisleki: Prav njena ostra drža do Rusije naj bi bila kamen spotike tudi pri njeni morebitni kandidaturi za naslednico Jensa Stoltenberga na čelu zveze Nato, za kar je odkrito izrazila zanimanje. Položaj je na koncu šel v roke Nizozemcu Marku Rutteju. Rusija je Kajo Kallas februarja v povezavi z odstranjevanjem spomenikov iz sovjetskega obdobja v Estoniji obtožila sovražnih dejanj in jo uvrstila na seznam iskanih oseb. Kot premierka je bila sicer deležna kritik, potem ko so estonski mediji lani razkrili, da je njen mož poslovno povezan z Rusijo, čeprav je sama javno kritizirala vse, ki s to državo poslujejo.

Kako bodo delovali? 

Voditelji držav članic Evropske unije (EU) so nekaj pred polnočjo v četrtek potrdili kandidate za najvišja mesta v povezavi. Ursula von der Leyen, ki jo je Evropski svet predlagal za nov mandat na čelu Evropske komisije, pravi, da si bo skušala v Evropskem parlamentu zagotoviti čim širšo podporo, zato jo bo iskala pri različnih političnih skupinah. Pri tem omenimo, da ji je SDS opozicijskega slovenskega voditelja Janeza Janše odrekla podporo, pa čeprav je SDS tako kot dosedanja šefica komisije v isti evropski politični skupini - v Evropski ljudski stranki (EPP). Da Nemke ne bo podprl, je napovedal še en slovenski evroposlanec, namreč Matjaž Nemec iz Socialnih demokratov. Ta stranka je sicer članica družine evropskih socialistov in demokratov (S&D), ki naj bi z EPP in liberalci Renew v strasbourškem parlamentu znova oblikovali vladajočo koalicijo.

Von der Leyen se je zavzela tudi za dobro sodelovanje z italijansko premierko Giorgio Meloni. Vendar se je slednja v četrtek na glasovanju vzdržala. Proti njej pa je glasoval madžarski premier Viktor Orban. "Prepričati moram večino. Vzpostavljamo platformo, sestavljeno iz Evropske ljudske stranke (EPP), socialistov in demokratov (S&D) ter liberalcev (Renew). Pogovarjala pa se bom tudi s poslanci iz drugih političnih skupin," je v Bruslju po koncu dvodnevnega vrha še dejala kandidatka. Napovedala je pogovore z različnimi političnimi skupinami, pa tudi z nacionalnimi delegacijami oziroma posameznimi poslanci znotraj njih. Poudarila je, da si bo prizadevala za "široko večino za močno Evropo", in zatrdila, da se bo temu v prihodnjih treh tednih intenzivno posvečala. V Evropskem parlamentu bo von der Leyen za drugi petletni mandat potrebovala podporo 361 od 720 poslancev. Glasovanje bi lahko potekalo že na ustanovnem zasedanju od 16. do 19. julija v Strasbourgu, vendar dnevnega reda zasedanja še ni.

Costa se je tiskovne konference udeležil iz Lizbone prek videopovezave. Zahvalil se je za izkazano zaupanje, ob tem pa izrazil prepričanje, da bo sodelovanje s von der Leyen in Kallas zelo uspešno ter da bo služilo Evropi in njenim državljanom. "Popolnoma bom predan spodbujanju enotnosti med vsemi 27 državami članicami in osredotočen na uresničevanje strateške agende, ki jo je Evropski svet potrdil in bo zagotavljala smernice Evropski uniji za naslednjih pet let," je pri tem zapisal na družabnem omrežju X.

Kallas je dejala, da je zelo počaščena ob podpori voditeljev članic EU. Kot je povedala, gre za "ogromno odgovornost" v času geopolitičnih napetosti, ko je v Evropi vojna, in ob naraščanju nestabilnosti v svetu. Kallas, ki se je udeležila četrtkovega vrha EU, je še povedala, da si bo prizadevala za evropsko enotnost, zaščito evropskih interesov in vrednot ter za izgradnjo globalnih partnerstev, pri čemer se bo zavzemala za sodelovanje z državami članicami kot tudi z vsemi institucijami. Tudi Kallas morajo najprej še potrditi na pristojnem odboru Evropskega parlamenta. Sama se prav tako močno veseli prihodnjega sodelovanja z Ursulo von der Leyen in Antoniom Costo. Zatrdila je, da bodo "odlična ekipa".

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta