Rusija naj bi imela v Severnem morju floto vohunskih ladij

STA, A.L.
19.04.2023 14:06

Rusija naj bi v Severnem morju imela floto vohunskih plovil, ki delujejo pod krinko ribiških in raziskovalnih ladij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Reuters

Te naj bi bile opremljene z instrumenti za podvodni nadzor, kar jim omogoča zbiranje informacij o lokacijah za izvedbo potencialnih sabotaž, razkriva skupna preiskava radiotelevizij na Danskem, Norveškem, Švedskem in Finskem.

Rusija ima po besedah danskega protiobveščevalnega častnika pripravljen sabotažni program v primeru odprte vojne z Zahodom. Vodja norveške obveščevalne službe pa je povedal, da je program pomemben za Rusijo, saj je nadzorovan neposredno iz Moskve.

Nacionalne radiotelevizije štirih skandinavskih držav trdijo, da so analizirale prestrežene ruske komunikacije, ki dokazujejo, da so t. i. ruske ladje duhov na Severnem morju večkrat izključile oddajnike, da ne bi razkrile svoje lokacije. Te vohunske ladje naj bi s posebno opremo proučevale predvsem vetrne elektrarne in komunikacijske kable štirih držav, poroča britanski BBC.

Rusko ladjo odkrili blizu vetrne elektrarne v Severnem morju

Poročilo se osredotoča zlasti na rusko plovilo Admiral Vladimirski. Uradno gre za raziskovalno oceanografsko ladjo, vendar avtorji poročila ugibajo, da gre v resnici za rusko vohunsko ladjo. Pri tem se sklicuje na anonimnega strokovnjaka za britansko mornarico, ki je opisoval njeno pot plovbe na eni od misij v bližini sedmih vetrnih elektrarn ob obali Velike Britanije in Nizozemske.

Kot je dejal strokovnjak, je plovilo zmanjšalo svojo hitrost, ko se je približalo vetrnim elektrarnam, mesec dni pa naj bi plulo z izklopljenim oddajnikom. Plovilu Admiral Vladimirski naj bi se s čolnom poskušal približati eden od novinarjev, vendar ga je na krovu ladje pričkal oborožen zamaskiran mož. Plovilo Admiral Vladimirski naj bi lani opazili tudi v bližini škotske obale.

Nizozemska obveščevalna služba je sicer že februarja opozorila na dejavnosti, ki bi lahko kazale na priprave za motnjo ali sabotažo pomorske infrastrukture. Vodja vojaške obveščevalne službe Jan Swillens je takrat dejal, da so rusko ladjo odkrili blizu vetrne elektrarne v Severnem morju, z njo pa naj bi Rusija poskušala odkriti, kako deluje energetski sistem v Severnem morju.

Opazovanje območij sicer ni nenavadno, zahodne države verjetno izvajajo podobne dejavnosti proti Rusiji, piše BBC.

Poročilo izpostavlja tudi možno rusko odgovornost za incident, ki se je zgodil lani južno od Svalbarda, ko je bil prerezan podvodni podatkovni kabel. Ta je služil največji svetovni komercialni zemeljski postaji za satelitsko komunikacijo. Norveška policija je dejala, da verjame, da gre verjetno za človeško dejavnost, vendar uradno ni obtožila nikogar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta