Rusija zavzela Lisičansk in celotno regijo Lugansk. Ukrajino obtožila napada na Belgorod

STA, M.D.
03.07.2022 09:30

Potem ko so oblasti ruske regije Belgorod davi sporočile, da je v bližini meje z Ukrajino ponoči odjeknila vrsta eksplozij, ki so terjale več življenj, je uradna Moskva odgovornost za napad zdaj pripisala Ukrajini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Rusija je zasedla strateško ključno mesto Lisičansk in tako prevzela nadzor nad celotno ukrajinsko regijo Lugansk, je ruskemu predsedniku in vrhovnemu poveljniku ruske vojske Vladimirju Putinu po poročanju ruskih tiskovnih agencij danes sporočil obrambni minister Sergej Šojgu.

Kot so še sporočili iz Kremlja, naj bi ruske sile in njihovi separatistični zavezniki v Ukrajini prevzeli popoln nadzor tudi nad več manjšimi kraji v okolici Lisičanska, kot so Belogorovka, Novodružesk, Malorjazanceve in Bila Hora.

Predstavnik ruskega obrambnega ministrstva je sicer le nekaj minut pred objavo uradne izjave sporočil, da so ruske in separatistične sile zavzele vasi okoli Lisičanska ter prodrle v samo mesto, kjer se zdaj borijo s sovražnikom, ki je popolnoma obkoljen in bo poražen, je poročal britanski BBC.

Ukrajinska stran padca Lisičanska po poročanju tiskovnih agencij zaenkrat ni potrdila, medtem ko BBC navaja tiskovnega predstavnika ukrajinskega obrambnega ministra Jurija Saka, da Lisičansk vendarle še ni povsem pod nadzorom ruskih in proruskih sil, da pa je situacija tam res zelo napeta.

Tako vrh ukrajinske vojske kot oblasti Luganska so sicer že davi načeloma potrdili, da so ruske sile in proruski separatisti v mestu v zadnjih dneh močno napredovali. Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Oleksij Arestovič je obenem priznal, da bi lahko Lisičansk že kmalu padel v ruske roke.

Nadzor nad regijama Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine je sicer že od samega začetka eden poglavitnih ciljev ruske invazije na Ukrajino. Lisičansk je bil po padcu Severodonecka še zadnje večje mesto v regiji Lugansk, ki je bilo v rokah ukrajinskih sil.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je sporočil, da je ruska zračna obramba sestrelila tri rakete Točka-U, ki so jih na mesto Belgorod izstrelili "ukrajinski nacionalisti". Potem ko so bile ukrajinske rakete uničene, naj bi ostanki ene od njih padli na stanovanjsko hišo.

Poleg tega naj bi Rusi sestrelili še dva ukrajinska drona TU-143, opremljena z eksplozivom, katerih tarča je bilo mesto Kursk, prav tako blizu meje z Ukrajino.

Guverner regije Belgorod Vjačeslav Gladkov je pred tem na spletni aplikaciji Telegram zapisal, je v mestu Belgorod z okoli 400.000 prebivalci ponoči odjeknilo več eksplozij. Poškodovanih naj bi bilo najmanj 11 večstanovanjskih zgradb in 39 zasebnih hiš, pet naj bi jih bilo povsem uničenih. Ubiti naj bi bili najmanj trije ljudje, še vsaj štirje pa so ranjeni, med njimi desetletni deček.

Ukrajina se na poročila in obtožbe o napadu zaenkrat ni odzvala, neodvisno pa jih ni mogoče preveriti, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Mesto Belgorod, upravno središče istoimenske regije, leži okoli 40 kilometrov od meje z Ukrajino. Odkar je Rusija 24. februarja napadla Ukrajino, je ruska stran že večkrat poročala o napadih na to in druga mesta vzdolž meje. Ukrajina odgovornosti zanje doslej ni prevzela, jih je pa med drugim označila kot maščevanje in "karmo" za rusko invazijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta