Rutte: Ukrajina bo nekoč članica Nata. Zelenski: Ukrajina si članstvo zasluži, to bi jo približalo miru

Va, STA
17.10.2024 22:19

Kot je dejal novi generalni sekretar Nata, so zaveznice na dobri poti, da izpolnijo finančno obljubo o vojaški pomoči Ukrajini, "da prevlada v vojni".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi šef Nata Mark Rutte in predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski v Bruslju. 
Olivier Matthys

"Ukrajina si zasluži, da nekoč postane članica Nata. Zato je temeljna točka načrta za zmago povabilo v Nato," je na skupni novinarski konferenci z generalnim sekretarjem Nata Markom Ruttejem v Bruslju izjavil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Povabilo v zvezo Nato bi nas diplomatsko okrepilo in približalo pravemu in, kar je zelo pomembno, pravičnemu miru," je dodal. Po besedah Rutteja, ki je na sedežu Nata danes sprejel ukrajinskega predsednika, pa je bistveno, da zaveznice še naprej zagotavljajo vojaško pomoč Ukrajini, da bo Kijev prevladal.

Kot je dejal novi šef Nata, so zaveznice na dobri poti, da izpolnijo finančno obljubo, ki so jo dale na vrhu v Washingtonu glede zagotavljanja vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 40 milijard evrov letno. "Z 20,9 milijarde evrov vojaške pomoči, zagotovljene v prvi polovici tega leta, smo na dobri poti, da to dosežemo," je zagotovil. Kot je še dejal Rutte, bo Ukrajina nekoč članica Nata, do takrat pa bodo zaveznice storile vse, kar je v njihovi moči, da zagotovijo zmago Ukrajine.

Ukrajina je bila ena od tem razprav obrambnih ministrov Nata, ki se udeležujejo dvodnevnega zasedanja v Bruslju. Zelenski, ki se je pred tem udeležil vrha EU v belgijski prestolnici, je ministrom predstavil svoj načrt za zmago Ukrajine v vojni proti Rusiji, ki ob članstvu države v Natu med drugim vključuje tudi dodatno vojaško podporo Kijevu.

Ministri, med njimi tudi novi slovenski minister za obrambo Borut Sajovic, so imeli danes na programu še delovno večerjo v formatu svet Nata-Ukrajina, na kateri je ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov predstavil aktualno stanje v Ukrajini in nujne potrebe države.

V okviru zasedanja so se danes sestali tudi z indo-pacifiškimi partnerji iz Japonske, Južne Koreje, Avstralije in Nove Zelandije, kar je bilo prvo srečanje ministrov na tej ravni v zgodovini Nata.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta