S plakati nad žrtve fašizma

Boris Jaušovec
15.12.2019 16:34

Mazaško plakatno akcijo po kraških vaseh v Italiji je podpisala proslula CasaPound

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
CasaPound je žrtve drugega tržaškega procesa na plakatih, tukaj eden z Opčin, razglasila za teroriste.
Stojan Spetič

Na Opčinah, v Lonjerju in še nekaterih kraških vaseh v Italiji so se v soboto pojavili plakati skrajnega desničarskega gibanja CasaPound proti žrtvam drugega tržaškega procesa iz leta 1941. Nalepili so jih na zidove in zabojnike za smeti, na Opčinah tudi na Jadranov sedež in na zid Prosvetnega doma, je na svoji spletni strani poročal Primorski dnevnik iz Trsta.
Žrtve drugega tržaškega procesa na plakatih zmerjajo s teroristi, spodaj pa je napis "ne' vittime ne' martiri" (ne žrtve ne mučenci). Ob imenih Pinka Tomažiča, Viktorja Bobka, Ivana Ivančiča, Simona Kosa in Ivana Vadnala pa so zapisali "associazione terroristica, devastazione in tentata strage" (teroristična združba, razdejanje in poskus pokola), je pisal tržaški časnik. Naj povemo, da so po likvidaciji italijanskega fašizma, torej po drugi svetovni vojni, na višjem italijanskem sodišču drugi tržaški proces polnomočno sodno razveljavili kot popolnoma nepravičnega. Za prvi tržaški proces, kjer je fašistično sodišče tri slovenske in enega hrvaškega rodoljuba, člane odporniške organizacije TIGR, že leta 1930 obsodilo na smrt z ustrelitvijo v Bazovici, pa se tovrstna sodna rehabilitacija še ni zgodila. Pa čeprav so se sorodniki bazoviških junakov s to pobudo spet letos marca obrnili celo na slovenskega predsednika Boruta Pahorja. Prvič so mu pisali že pred desetimi leti, ko je bil še slovenski premier. Takrat niso dobili niti odgovora. Letos marca pa jih je predsednik le sprejel na pogovor, vendar menil: "Ker ne gre za politično vprašanje, temveč za sodni postopek ... morebitna posredovanja uradne politike niso v prid postopku."
Medtem je svoje ogorčenje nad neofašistično provokacijo izrazila Stranka Slovenska skupnost (SSk). Po navedbah deželnega svetnika Igorja Gabrovca pričakujejo, da bodo pristojne oblasti brez oklevanja kaznovale CasaPound, "ki brez vsakega sramu podpisuje letak, ki žali spomin na zgodovinsko priznane antifašistične borce in obsojence na drugem tržaškem procesu". Po Gabrovčevih ocenah je neverjetno, da se še najdejo podporniki načel in metod posebnega fašističnega sodišča. "Mimo vsebine je kaznovanja vredno tudi dejstvo, da so domači obritoglavci svoje blodnje polepili na nedovoljenih prostorih, kar je čista mazaška akcija z agresivno politično vsebino. Novodobni nestrpneži označujejo naše junake in odpornike za teroriste, tako kot jih je leta 1941 obsodilo Posebno fašistično sodišče. Se pravi sodišče, ki ga je neposredno usmerjal sam rimski duče in sta mu bili pravičnost in zakonitost kar se da tuja pojma. Na provokacijo, ki gibanje CasaPound postavlja na isto raven fašističnih krvnikov izpred osem desetletij, odgovorimo z množično udeležbo na letošnji proslavi na openskem strelišču," je še sporočil Gabrovec.
Na provokacijo se je odzvala, piše Slovenska tiskovna agencija, tudi Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ), ki je pozvala k množični udeležbi na danajšnji slovesnosti. Kot so sporočili s SKGZ, bodo udeleženci s svojo prisotnostjo dostojanstveno odgovorili na provokacije skrajno desničarskih gibanj in utrdili spomin na žrtve fašističnega zatiranja. Spominska prireditev ob 78. obletnici usmrtitve petih obsojencev je namreč bila popoldan na openskem strelišču. Udeležilo se je veliko več ljudi kot prejšnja leta, tudi mladih in tudi Italijanov, blizu tisoč, nam je povedal naš nekdanji dopisnik iz Trsta Stojan Spetič. Koncert Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič, ki nosi ime prav po enem od usmrčenih po sodbi drugega tržaškega procesa, je nato sledil v Prosvetnem domu na Opčinah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta