Savdski Aramco presegel kitajsko Alibabo

Aramco je v prvi javni ponudbi delnic (IPO) zbral doslej rekordnih 25,6 milijarde dolarjev in se bliža 1900 milijardam dolarjev tržne kapitalizacije, kar je prav tako največ na svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Danes so na borzi v Rijadu z visoko rastjo začele kotirati delnice savdskega naftnega giganta Aramco, potem ko je delnice predhodno prodal vlagateljem v največji prvi javni ponudbi delnic (IPO) na svetu doslej. Aramco je zbral rekordnih 25,6 milijarde dolarjev, delnice pa je prodal po ceni 32 rialov (8,53 dolarja), s čimer je presegel doslej največjo javno ponudbo delnic Alibabe iz leta 2014, vredno 25 milijard dolarjev.
Ob začetku trgovanja na borzi so delnice Aramca poskočile še za najvišje dovoljenih 10 odstotkov na 35,2 riala. Tako je savdski naftni koncern postala tudi družba z največjo tržno kapitalizacijo na svetu, ki je dosegla 1880 milijard dolarjev. Daleč za seboj je pustil Apple, ki je vreden okoli 1200 milijard, in Microsoft z okoli 1160 milijard ameriških dolarjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta