Se bo ukrajinsko-ruski konflikt začel reševati po diplomatrski poti? Zelenski: "Ni še čas za veselje"

M.R.
10.11.2022 09:12

Rusija je po ocenah ameriške vojske v Ukrajini utrpela že več kot 100.000 žrtev. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa pravi, da je treba biti ob umiku Rusov iz Hersona previden.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski vojaki v Hersonu.
REUTERS

Ameriški general in načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA Mark Milley je ocenil, da je bilo v Ukrajini od začetka ruske invazije ubitih ali ranjenih precej več kot 100.000 ruskih vojakov. "Menim, da je Rusija močno podcenjevala ukrajinski narod," je dejal in dodal, da je ruski predsednik izgubil "ogromen" del vojaške moči. 

Sicer pa je po njegovi oceni tudi Ukrajina utrpela približno enako število žrtev. Poleg tega je menil še, da je bilo v devetih mesecih verjetno ubitih tudi okoli 40.000 ukrajinskih civilistov, pri čemer naj bi imela Ukrajina že med 15 in 30 milijonov beguncev. 

Ob vprašanju glede možnosti, da bi začeli konflikt reševati po diplomatski poti, pa je opomnil, da je v prvi svetovni vojni, ko ob njenem začetku ni bilo volje za pogajanja, to vodilo do več milijonov žrtev. 

Prebivalka Novo Aleksandrivke v regiji Herson v hiši svojega sina, ki je bila porušena med ruskim napadom. 
REUTERS

Previdno ob umiku Rusije iz Hersona

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je sinoči komentiral umik ruskih vojakov z desnega brega reke Dnepr v Hersonu. Dejal je, da za zdaj še ni čas za veselje. "Sovražnik nam ne nosi daril in ne kaže gest dobre volje. To si izborimo sami," je dejal in poudaril, da pri tem umirajo tudi ukrajinski "heroji"

Ukrajinka Eva v vasi Osokorivka regiji Herson.
REUTERS

"Zato se moramo premikati zelo previdno, brez emocij, brez nepotrebnih tveganj.  V interesu osvoboditve celotne naše domovine in čim nižjega števila izgub," je zaključil. 

Ukrajinski vojaki v regiji Herson. 
REUTERS

Njegov svetovalec Mihailo Podoljak pa je za agencijo Reuters izjavil: "Dokler v Hersonu ne bo plapolala ukrajinska zastava, nima smisla govoriti o ruskem umiku." Pozneje je še tvitnil, da za zdaj ni nobenih znakov, da se Rusija umika iz Hersona brez boja. Drugi svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič pa je izjavil, da ruski umik napreduje zelo počasi. "Ne poznamo njihovih namenov - se bodo vpletli v boj z nami in ali bodo skušali obdržati mesto Herson," je poudaril.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta