Severnokorejski voditelj Kim Jong Un pogreša konjak in drage obleke

ZUR
08.08.2021 14:07
Oblasti v Severni Koreji želijo umik mednarodnih sankcij, a medtem ko v državi vlada lakota, politična vrhuška še naprej živi na veliki nogi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kim Jong Un je priznal, da je oskrba s hrano težka. A to velja samo za ljudstvo ...
Reuters

Severna Koreja zahteva umik sankcij glede izvoza kovin ter uvoza goriva in drugih potrebščin v zameno za ponovno vzpostavitev pogajanj z Združenimi državami Amerike o denuklearizaciji. Poleg tega v Pjongjangu želijo tudi omilitev številnih mednarodnih sankcij, med drugim glede uvoza luksuznih izdelkov, kot so drage alkoholne pijače in obleke, so prejšnji torek sporočili poslanci Južne Koreje, potem ko jih je o razmerah seznanil šef južnokorejske obveščevalne službe (NIS) Park Jie-won.

Po besedah NIS naj bi bili v Severni Koreji primorani ljudem deliti nujne vojaške zaloge riža zaradi hudega pomanjkanja hrane in zaradi gospodarske krize, ki so jo povzročile najprej suša in zdaj še poplave ter pandemija covida-19, čeprav je sicer uradno v Severni Koreji ni. Po drugi strani pa severnokorejski voditelj Kim Jong Un, ljubitelj prestižnih znamk konjakov in viskijev, ter politična vrhuška še naprej živita na veliki nogi.

Obe Koreji sta konec prejšnjega meseca ponovno vzpostavili čezmejne komunikacijske kanale, ki jih je Severna Koreja prekinila pred enim letom. Prvi korak k obnovitvi stikov je presenetljivo napravil severnokorejski voditelj Kim Jong Un, od takrat pa se državi pogovarjata dvakrat na dan, so še dejali v NIS.

"Severna Koreja kot predpogoj za vnovično pogajanje z ZDA zahteva, da se znova dovolita izvoz mineralov ter uvoz rafinirane nafte in drugih potrebščin," je Parka navajal Ha Tae-keung, član južnokorejskega parlamentarnega odbora za obveščevalne dejavnosti. Luksuzne dobrine, kot so drage obleke in alkoholne pijače, naj ne bi bile zgolj za Kima, temveč jih bodo predvidoma razdelili med elito v Pjongjangu, je dodal.

Washington medtem še ne kaže, da bi bil pripravljen omiliti sankcije. Ameriški zunanji minister Antony Blinken je na virtualnem zasedanju Vzhodnoazijskega vrha (EAS) znova poudaril, da so ZDA "popolnoma predane denuklearizaciji Korejskega polotoka". Dan prej, preden so južnokorejski poslanci spregovorili o zahtevah Pjongjanga, je njegov tiskovni predstavnik rekel, da namerava Blinken vzhodnoazijske države pozvati k polni implementaciji sankcij, da pa so se ZDA s Severno Korejo pripravljene sestati "kadar koli, kjer koli, brez postavljanja pogojev", čeprav doslej, kot je pripomnil, še niso prejeli odziva.

Severna Koreja ni preizkusila jedrskega orožja ali izstrelila medcelinske balistične rakete od leta 2017, upanje na diplomatski preboj pa je obudilo zgodovinsko srečanje med Kimom in nekdanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom leta 2018. Zatem sta se sestala še dvakrat, vendar Trumpu ni uspelo izpogajati, da bi Pjongjang opustil jedrski program v zameno za sprostitev sankcij.

Prejšnji teden je Kimova vplivna sestra Kim Yo-jong opozorila Seul, da Severna Koreja skupne vojaške vaje južne sosede z ZDA razume kot priprave na vojaško invazijo, kar bi utegnilo ponovno zaostriti odnose med državama. Poslanec Ha Tae-keung je še dodal, da sta si voditelja obeh držav od aprila prizadevala za obnovitev zaupanja in vezi. Glede ugibanja o zdravstvenem stanju severnokorejskega vodje, ki so ga nedavno fotografirali z velikim obližem na zadnjem delu glave, pa je dejal, da po mnenju NIS ni dokazov, da bi imel zdravstvene težave, saj da se še naprej redno pojavlja v javnosti, in tudi pri njegovem gibanju niso zaznali nenavadnih aktivnosti. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta