Slovenec v Clevelandu: Ameriški domovi za starostnike niso obvezani poročati o smrtnih primerih

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
16.04.2020 19:37

Z Juretom Žmaucem, vodjo Slovensko-ameriškega poslovnega združenja s sedežem v Clevelandu, o tem, kako bo v ZDA po koncu koronakrize.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prijetna druženja, kot je bil obisk košarkarskega zvezdnika Luke Dončića in mariborske vinske kraljice Ane Protner, bodo tudi v Clevelandu še dolgo le spomin. 
Facebook

Jure Žmauc je Mariborčan, ki živi v še zmeraj največjem slovenskem mestu na tujem, v ameriškem Clevelandu. Tam vodi Slovensko-ameriško poslovno združenje SABA.
Pozdravim ga z ugotovitvijo, da je tokrat Amerika res prva, žal v okužbi s koronavirusom. V ZDA so do včeraj odkrili 646 tisoč okuženih, mrtvih je že 28.640, največ na svetu. "Ja," se žalostno strinja, "ampak pri nas v Ohiu ni tako hudo. Nisem še slišal, da bi naši zdravstveni delavci tarnali, da jim česa primanjkuje, ne zaščitnih sredstev ne respiratorjev. V 11,5-milijonskem Ohiu smo do včeraj imeli 305 smrtnih žrtev zaradi covida-19. Tri clevelandske bolnišnice, sploh Cleveland Clinic, spadajo v svetovni vrh." Doda pa, da statistika lahko zavaja, saj ameriški domovi za starostnike niso obvezani poročati o smrtnih primerih.

Različne zgodbe

Seveda je zgodba drugačna v nekaterih drugih zveznih državah: "Najhuje prizadeta sta mesto in država New York, tudi sosednji New Jersey in Connecticut. V New Yorku imajo devet milijonov ljudi in en park, sicer velik, pri nas imamo 40 parkov. Zanje smo kakor vas. Hudo je v Kaliforniji, predvsem v Los Angelesu, medtem ko so v San Franciscu bolnišnice prazne. Zdravstveno osebje bo zato od tam prišlo na pomoč kolegom v New York."
Čisto drugače je v osmih zveznih državah, kjer nekako po švedskem zgledu sploh nimajo nobenih zapor. "To so Nebraska, Arkansas, Severna in Južna Dakota, Utah, Wyoming, Iowa in Utah," našteje sogovornik, "ampak odstotki okužb jim rastejo." Nadaljuje: "V ZDA še zmeraj lahko potujemo. Lahko se peljem z avtom v sosednjo državo, še zmeraj lahko odletim na Florido. Zapora oziroma karantena se vidi v tem, da so zaprte restavracije, da imajo učenci in študenti pouk na svetovnem spletu. Odpovedane so vse množične prireditve, ne smemo se zbirati v gruče, kdor more, dela od doma ali je na čakanju. V mojem bloku, kamor smejo obiskovalci samo z masko na obrazu, je restavracija. Zdaj je zaprta, ampak v resnici ima še več dela kot prej. Dobiva veliko naročil za dostavo hrane na dom. Američani niso vajeni kuhati doma kot v Sloveniji. Tudi pred restavracijami s hitro prehrano so dolge kolone vozil, saj so drive-ini odprti, torej smete kupiti hrano iz avtomobila. Kolone pločevine so celo za kavo pred Starbucksom. Na veliko služi spletni trgovec Amazon. Marca so zaposlili sto tisoč novih sodelavcev in sporočili, da jih bodo do konca aprila potrebovali še 75 tisoč več. Po avtocesti tako rekoč brzijo samo še njihovi tovornjaki. Tu blizu, kjer živim, ima Amazon ogromno skladišče. V njem dela 24 ur na dan 1500 ljudi. Pripovedujejo, da so jim že zvišali plačo in da bodo nadure dobili plačane dvojno."

Po malem že kot v EU

Prav zagon gospodarstva po koronakrizi se zdi največji izziv v ZDA. O tem se vse bolj prepirajo predsednik Donald Trump in guvernerji z virusom najbolj ogroženih držav. "Ta hip je guverner New Yorka Andrew Coumo med najbolj priljubljenimi politiki. Na televiziji nastopa veliko, a preudarno in umirjeno. Vseeno mislim, da bo gospodarstvo na volitvah, ki naj bi bile drugi teden v novembru, stalo za predsednikom Trumpom. Ker mu verjamejo, da bo poskrbel za kruh, če že iger ni. On bi odprl vse hitro, guvernerji pa ga opozarjajo, da v svojih državah o tem odločajo oni. To že po malem spominja na Evropsko unijo. A dlje ko bo trajala zapora, huje bo udarilo. Recimo, prodaja avtomobilov v ZDA je padla že za četrtino. Podobno je z drugimi zaprtimi biznisi."
V sosednjem Michiganu že protestirajo zoper ustavitev gospodarstva. "Toda po odprtju bodo eskalirali številni drugi problemi. Družinskega nasilja je že zdaj veliko več, po tem pa se bo še povečala stopnja vsakršnega kriminala. Trump je, denimo, dopustil, da so poleg trgovin z živili ostale odprte tudi trgovine z orožjem. Politiki si že nabirajo volilne točke, zato je včasih težko oceniti, ali je Trump na koronavirus res reagiral prepozno. Strokovnjaki pravijo, da je, ker ni poslušal znanosti. Nato pa ugotoviš, da so ti strokovnjaki prej svetovali demokratskim predsednikom. Zdaj demokrati predsedniku očitajo, da je na ček za 1200 dolarjev, ki ga delijo tistim, ki so zaradi koronakrize izgubili delo, napisal svoje ime, kar da se nikoli prej ni zgodilo. Evo, s takimi stvarmi se ubadajo," pravi Žmauc.
Sosed Žmaučeve pisarne je velik arhitekturni biro. "Te dni grem redko tja, toda arhitekti še kar delajo. Ne ravno vseh 98, ampak večina njih. Lastnik mi je pripovedoval, da v času finančne krize, ki je izbruhnila 2008, ni odpustil nobenega. Zdaj jih bo moral kar nekaj. Za zdaj še delajo, toda novih naročil ni. Ta kriza je bolj podobna veliki depresiji leta 1929, mi je navrgel."
Žmauc upa, da bo njegovo združenje SABA imelo priložnost po odprtju gospodarstva v ZDA: "Trump gotovo še ne bo takoj dovolil medcelinskih letov. To pomeni, da se bodo gospodarstveniki iz Slovenije oziroma iz EU lahko obrnili na nas. Smo namreč že tu."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta