Španija onemogočila katalonske poslance

Katalonci naj se ne odrečejo svojim sanjam in svojim pravicam, kot je pravica do samoodločbe, ki jo Španija krši tudi z nasiljem, je deset tisoč protestnikom pred Evropskim parlamentom dejal Ivo Vajgl.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Katalonski protestniki pred Evropskim parlamentom
Boris Jaušovec

Pred Evropskim parlamentom je bilo danes morje katalonskih rdeče-rumenih zastav z zvezdo, saj so Katalonci protestirali, ker v poslanske klopi k ustanovni seji parlamenta niso mogli sesti tudi njihovi trije izvoljeni predstavniki: nekdanji katalonski premier Carles Puigdemont, nekdanji katalonski minister Antonio Comin ter nekdanji podpredsednik te španske regije Oriol Junqueras. Puidgemont in Comin, ki jima v Španiji zaradi njune vloge pri organizaciji referenduma o neodvisnosti Katalonije grozi aretacija, živita v izgnanstvu v Belgiji in nista odpotovala v Madrid, kjer bi po španski zakonodaji morala priseči na ustavi in prevzeti evropski mandat. V Španiji priprtemu Junquerasu pa vrhovno sodišče niti ni dovolilo, da bi v ta namen zapustil pripor.
Po ocenah francoske policije se je v Strasbourgu zbralo kar deset tisoč ljudi, med njimi večina Kataloncev iz Katalonije, pa tudi veliko podpornikov od drugod. Ostro so kritizirali odnos španskih oblasti do Katalonije in ga primerjali z odnosom nacistov do judov. S transparenti, na katerih so bili tudi portreti treh nesojenih evroposlancev, in vzkliki so sporočali, da je "samoodločba pravica in ne zločin", zahtevali izpustitev "političnih zapornikov" in se zavzeli za neodvisno Katalonijo. Protestnike so nagovorili štirje poslanci katalonskega parlamenta in še štirje poslanci Evropskega parlamenta, med njimi tudi dosedanji evroposlanec iz Slovenije Ivo Vajgl.
Vajgl je skupini slovenskih novinarjev po svojem nastopu povedal: "Rekel sem jim, naj ne zavržejo svojih sanj in naj se ne odrečejo svojim pravicam, med katerimi je tudi pravica vsakega naroda do samoodločbe. Če jo kdo krši, je nekaj hudo narobe. Zato bi se vrh evropske politike moral vprašati, kaj je narobe s Španijo, da se tako oklepa preživele frankistične tradicije." Vajgl je priznal, da je v zvezi s Katalonijo težko biti optimist: "Avtoritarnost v španski državi je namreč močno ukoreninjena, od sodišč do politike. Doživeli pa bi veliko olajšanje, če bi se EU zavedala, da tam kršijo človekove pravice in pravila pravne države, da so dva milijona ljudi ogoljufali za njihov glas, da je bilo načelo samoodločbe nasilno poteptano." Za Vajgla, vodjo skupine dialoga EU - Katalonija je sramota, da trije izvoljeni Katalonci ne morejo iti v Evropski parlament, so pa v njem mnogi ekstremisti. "Ne zavzemamo se od zunaj za katalonsko neodvisnost, pač pa podpiramo demokratično pravico do samoodločbe, do volitev in do spoštovanja volilnih rezultatov." Bil je oster tudi do slovenske politike: "V slovenskem parlamentu še zmeraj nimamo skupine prijateljstva s Katalonci, čeprav takšne skupine že imajo v desetih parlamentih desetih drugih evropskih držav." Bil pa je prepričan, da bodo imeli novi evroposlanci iz Slovenije vendarle "aktiven odnos do problema".
Sodišče Evropske unije je v ponedeljek z začasno sodbo zavrnilo pritožbo Puigdemonta in Comina, ki sta želela doseči, da bi zasedla sedeža v Evropskem parlamentu. Puigdemont je nato napovedal nadaljevanje boja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta