Sporna voda v Pacifik

sta
22.08.2023 18:15

Japonska začne v četrtek v Pacifiški ocean spuščati vodo, s katero hladi uničene jedrske reaktorje v Fukušimi. Spuščanje bo menda trajalo kar 30 let

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cisterne z radioaktivno vodo v Fukušimi
Kyodo

Japonska bo jutri začela v Pacifik izpuščati hladilno vodo iz poškodovane jedrske elektrarne Fukušima, je sporočil premier Fumio Kišida. Zeleno luč je izdal japonski regulator, Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) pa potrdila, da za ljudi ali okolje ni nevarnosti.

Na drugi strani se japonska ribiška združenja bojijo, da bo sloves njihovega ulova in ribjih izdelkov dodatno prizadet, kritični so okoljevarstveniki in sosednja Kitajska. "Ocean je skupna last celotnega človeštva, Japonska nima arbitrarne pravice vanj izpustiti radioaktivne vode," so včeraj sporočili iz Pekinga in že prepovedali uvoz živil iz več predelov Japonske. Hisajo Takada iz japonskega dela okoljevarstvene organizacije Greenpeace je ob številnih napakah pri razgradnji elektrarne vladi očital še veliko porabo javnih sredstev in da namerava znova zagnati več jedrskih reaktorjev.

V Fukušimi je leta 2011 ob potresu in cunamiju, ki sta terjala 18.000 življenj, prišlo do taljenja jedra treh reaktorjev. Te je treba, četudi ne delujejo, še vedno hladiti z vodo. Od takrat je upravljavec elektrarne TEPCO zbral 1,34 milijona ton vode, uporabljene za hlajenje ostankov še vedno zelo radioaktivnih reaktorjev, pomešanih s podtalnico in dežjem, ki sta prodrla vanje. Prostora za shranjevanje zmanjkuje, zato želijo to vodo spuščati v ocean prek kilometer dolgega predora. Pred tem bo filtrirana in razredčena z morsko vodo. S tem naj bi odstranili vse radioaktivne snovi razen tritija, katerega ravni pa naj bi bile daleč pod nevarnimi. Odstranjevanje vode naj bi trajalo 30 let. (sta)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta