(SPREMLJAMO) Akcija Wagnerja končana. Plačancev ne bodo preganjali, sporoča Kremelj

K. Š.
24.06.2023 08:56

Kaj se je zgodilo, kako se je začelo in kakšni so odzivi'? Poteze Wagnerja so "nož v hrbet" in odgovor Moskve bo "trd".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Urad beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka je sporočil, da je vodja podjetja Wagner Jevgenij Prigožin sprejel predlog o "ustavitvi gibanja oboroženih oseb podjetja Wagner na ozemlju Rusije in sprejemu nadaljnjih ukrepov za zmanjšanje napetosti", so sporočili iz predsednikovega urada, podobno pa poročajo tudi ruske tiskovne agencije.

V izjavi je bilo navedeno, da je Vladimir Putin zjutraj obvestil Lukašenka in z njegovo odobritvijo se je Lukašenko s Prigožinom pogajal. "Pogajanja so se nadaljevala ves dan. Na podlagi tega sta se dogovorila o nedopustnosti sprožitve krvavega pokola na ozemlju Rusije," je bilo zapisano v izjavi.

"Želeli so razpustiti enoto Wagner. Odpravili smo se na pot pravičnosti in v 24 urah smo prišli 200 kilometorv pred Moskvo. Pri tem nismo prelili niti kapljice krvi naših bojevnikov. Zdaj je prišel trenutek, ko bi se prelivanje krvi lahko začelo. Ker razumemo, da se bi na eni strani prelivala ruska kri, bomo naš konvoj obrnili in se vrnili v bazne tabore," je v zvočnem posnetku dejal Jevgenij Prigožin.

Po poročanju ruske državne tiskovne agencije Tass so Wagnerjeve enote začele zapuščati Rostov na Donu. Odšla so štiri vozila z vojaki, vendar so ostali tanki in druga težka oprema, navaja agencija. Iz Kremlja so zvečer sporočili, da Wagnerjevcev ne bodo preganjali, Prigožin pa da bo odšel v Belorusijo, poročajo tuje agencije.

Kaj se je dogajalo danes?

Sile skupine Wagner so vstopile v rusko regijo Lipeck, ki se nahaja približno 400 kilometrov južno od Moskve, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočile lokalne oblasti.

Putin je v televizijskem govoru dejal, da je "oboroženi upor" skupine Wagner izdaja in da bodo vsi, ki so dvignili orožje proti ruski vojski, kaznovani. Dodal je, da bo naredil vse, da bo obvaroval Rusijo. Potrdil je, da je Wagner prevzel nadzor nad vojaškimi objekti v Rostovu na Donu, a dodal, bodo v Rostovu "odločno ukrepali", da stabilizirajo razmere. Dodal je, da so poteze Wagnerja "nož v hrbet" in da bo odgovor Moskve "trd". Po njegovih besedah ima vojska vsa potrebna navodila za ukrepanje. Rusko letalstvo naj bi tudi že bombardiralo Wagnerjeva vozila na strateški avtocesti M4, ki vodi v Moskvo, vendar so te informacije za zdaj še nepreverjene. Obenem prihaja do poročil, da ruske letalske sile med oboroženim uporom skupine Wagner PMC napadle skladišče goriva.

Prigožin je zdaj potrdil tudi, da ruska vojska strelja na njegove enote. Lokacije sicer ni navedel, viri, ki jih navajajo tuji mediji, pa poročajo, da je do obstreljevanja prišlo v okolici mesta Voronež, na poti konvoja proti Moskvi. "Streljali so na nas: najprej s topništvom, nato pa iz helikopterjev," je Prigožin zapisal v sporočilu na Telegramu.

Obenem je ves rečni promet po reki Moskvi v ruski prestolnici je začasno prekinjen. Župan Sobjanin je dejal, da za avtomobile in tovornjake, ki prihajajo v mesto ali odgajajo iz njega, ni nobenih omejitev. So pa poostrili varnostne kontrole. 

Predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je sporočil, da se ruski predsednik Vladimir Putin nahaja v Moskvi in dela v svoji pisarni. Na omrežjih so se namreč pojavili namigi, da naj bi zapustil prestolnico.

Moskovski župan Sergej Sobjanin je v izjavi sporočil, da naj se prebivalci Moskve po možnosti vzdržijo potovanj po mestu, saj je bila razglašena protiteroristična operacija, in dejal, da so razmere "težke", poroča Reuters. Sobjanin je v izjavi, objavljeni na Telegramu, tudi dejal, da bo ponedeljek "dela prost dan", da bi "zmanjšali tveganja".

Dogajanje v Rusiji vpliva tudi na razmere v Ukrajini. Po poročanju ukrajinskih tiskovnih agencij je Kijev osvobodil ozemlja v bližini mesta Krasnohorivka v regiji Doneck, ki so jih proruski separatisti zasedali od leta 2014.

Putin v nagovoru narodu sicer ni izrecno omenil najemniške vojske Wagner ali njenega vodje Prigožina, je pa dejal, da so velike ambicije nekaterih vodile v veleizdajo. Številne Ruse so po njegovih besedah s pretvezo zvabili v kazniva dejanja. Na kocki je prihodnost Rusije, dogajanje pa zanjo predstavlja "smrtonosno grožnjo", je posvaril. Pozval je k enotnosti in zatrdil, da ne bo dovolil državljanske vojne. Obljubil je obrambo Rusije in poudaril, da so sprejeli vse potrebne ukrepe za spopad s krizo. Kot je dejal, je tako v Moskvi kot več drugih regijah v veljavi "protiteroristični režim".

Putin je priznal tudi, da oboroženi upor proti njegovemu režimu "blokira" delo državnih organov. "Sprejeti bodo odločni ukrepi za stabilizacijo razmer v Rostovu na Donu," je dejal Putin v nagovoru Rusom. "Še vedno je težko, delo civilnih in vojaških oblasti pa je dejansko blokirano."

Prigožin je v zvočnem posnetku sicer komentiral Putinove televizijske nagovore in dejal, da se je predsednik "globoko zmotil", ko ga je označil za izdajalca. "Nihče se ne bo izdal na zahtevo predsednika ... Ne želimo, da bi država še naprej živela v korupciji in lažeh," je dodal. "Mi smo patrioti in tisti, ki so proti nam, so tisti, ki so se zbrali okoli drhali," je zaključil Prigožin. Zvočno sporočilo je prvo, v katerem je Prigožin neposredno spregovoril proti ruskemu predsedniku.

Medtem je ukrajinski časopis Kyiv Post delil posnetek, ki po njihovih besedah prikazuje, kako v enem od ruskih mest podirajo transparent, ki poziva ljudi, naj se pridružijo Wagnerjevi PMC.

"Vseh 25.000 nas je pripravljenih umreti"

Jevgenij Prigožin je v sporočilu, ki ga je v soboto zjutraj objavil na Telegramu, dejal, da so vsi člani njegove skupine plačancev Wagner "pripravljeni umreti" v akciji proti ruski vojski. "Vsi smo pripravljeni umreti. Vseh 25.000 in nato še 25.000," je dejal v zvočnem sporočilu in dodal, da je akcija izvedena "za ruski narod".

Borci zasebne plačanske skupine Wagner na Donu.
Reuters

In kako je potekala pot vojske Wagner?

Vemo, da so plačanci Wagnerjeve skupine sinoči prestopili mejo iz Ukrajine v Rostov na Donu in se naselili v južnem vojaškem poveljstvu Rusije. Rostov na Donu leži blizu Črnega morja, vendar so se pojavila poročila, tudi s strani britanskega ministrstva za obrambo, da se vojaki skupine Wagner Group prebijajo proti severu proti Moskvi prek Voroneške regije, ki je širše območje okoli mesta Voronež. Mesto je od Moskve oddaljeno približno 482 km južno.

Kako se je začelo?

V Moskvi so uvedli protiteroristične ukrepe, potem ko je vodja zasebne vojske ruskih plačancev Wagner Jevgenij Prigožin v petek pozval k oboroženemu uporu proti obrambnemu ministru Sergeju Šojguju. Glede na posnetke naj bi Prigožinove sile danes v Rostovu na Donu zasedle vojaške objekte. Ruske vladne sile so poostrile varnost v Moskvi, od koder so danes zjutraj poročali o oklepnih vozilih in vojaških tovornjakih na ulicah, med drugim tudi pred poslopjem parlamenta. Nacionalni protiteroristični odbor je v mestu razglasil "protiteroristično operacijo", s katero da želijo preprečiti morebitna teroristična dejanja v Moskvi in širši regiji. Dostop do spleta je omejen.

Varnost so že v petek poostrili v še nekaj regijah po državi in zlasti v Rostovu na Donu, ki je sedež ruskega poveljstva za jug države in od koder oblasti nadzirajo vojno v Ukrajini. Tamkajšnji guverner je prebivalce pozval, naj ostanejo v zaprtih prostorih. V zgodnjih jutranjih urah je Prigožin zatrdil, da so njegove sile iz Ukrajine že vstopile v Rusijo in dosegle Rostov. Kasneje je objavil posnetek, na katerem trdi, da je znotraj vojaškega štaba in da njegove sile nadzorujejo vse vojaške objekte v mesti, vključno z letališčem.

Pri tem po njegovih besedah niso naletele na odpor s strani vpoklicanih mladih ruskih vojakov. Dejal je, da se njegove sile proti otrokom ne bodo borile, vendar pa jih nihče ne bo zaustavil in bodo šli naprej vse do konca. Tako on kot njegovih 25.000 borcev je pripravljenih tudi umreti, je zatrdil. V drugem posnetku, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije, napoveduje blokado mesta in premik naprej proti Moskvi, če se ne Šojgu in načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov ne bosta srečala z njim.

Press Service Of "concord"

Pred tem je zatrdil, da je Gerasimov ukazal zračne napade na Wagnerjeve enote, ki naj bi pred tem po navedbah Prigožina sestrelile ruski vojaški helikopter. Že v petek je vodja Wagnerja, ki že dlje časa kritizira rusko vojsko, izjavil, da bodo njegove sile kaznovale Šojguja in pozval rusko vojsko, naj se ne upira. Nacionalni protiteroristični odbor Rusije je medtem Prigožina obtožil, da poziva k oboroženemu uporu, zaradi česar mu grozi do 20 let zapora. Ruska varnostna služba FSB je pozvala plačance Wagnerja, naj aretirajo Prigožina in naj ne sledijo njegovim kriminalnim ukazom. 

EPA

Kakšni so odzivi?

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je dejal, da so njegove sile pripravljene pomagati zatreti upor Wagnerjevih borcev. Tudi sam je Prigožinova dejanja označil za "nož v hrbet" in ruske vojake pozval, naj se ne odzivajo na "provokacije". 

Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, Mihajlo Podoljak, je poteze Prigožina označil za "protiteroristično operacijo" in dodal: "V Rusiji se je začelo dogajati. Prepad med elitami je bil preveč očiten. Strinjanje in pretvarjanje, da je vse urejeno, ne deluje. Nekdo mora izgubiti - Prigožin ali skupni "anti-Prigožin"," je zapisal.

Predsednik Sveta Evropske unije je povedal, da so voditelji Evrope in skupine G7 v stiku glede krize v Rusiji. Charles Michel je na Twitterju zapisal, da danes zjutraj "pozorno spremljajo" razmere. "Pozorno spremljam razvoj razmer v Rusiji. V stiku z evropskimi voditelji in partnerji skupine G7. To je očitno notranje rusko vprašanje. Naša podpora Ukrajini in [predsedniku Zelenskemu] je neomajna."

Estonska predsednica vlade Kaja Kallas je okrepila varnost na ruski meji in pozvala svoje državljane, naj ne potujejo v noben del Rusije. To je objavila na Twitterju: "Estonija pozorno spremlja razvoj razmer v Rusiji in izmenjuje informacije z zavezniki."

Italijanska premierka Giorgia Meloni je v soboto dejala, da upor vodje plačancev Jevgenija Prigožina kaže, da se ruska invazija na Ukrajino obrača proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je pozvala Ruse, naj se združijo okoli ruskega predsednika Vladimirja Putina, potem ko je Putin poimenoval "oborožen upor" plačanske skupine Wagner. Putin je govoril z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom in ga obvestil o "dogodkih v Rusiji", je sporočil kanal Telegram beloruskega predsedstva. Ruska spletna stran Sputnik je poročala, da je tiskovni predstavnik Evropske komisije v soboto dejal, da Evropska unija meni, da je dogajanje v Rusiji notranja zadeva.

Iz Kremlja so sporočili, da je Putin govoril tudi s predsednikom Kazahstana Kasimom-Jomartom Tokajevom in predsednikom Uzbekistana Šavkatom Mirzijojevom. "Predsednik ju je seznanil z razmerami (v Rusiji)," je dejal Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov, ki ga je povzela francoska tiskovna agencija AFP. Po poročanju kazahstanskih medijev je Tokajev Putinu dejal, da so dogodki v Rusiji "notranja zadeva", Putin pa se mu je zahvalil za "razumevanje" razmer.

Putin je opravil tudi telefonski pogovor s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, ki je izrazil podporo potezam ruske vlade glede upora Wagnerja, so sporočili iz Kremlja.  Erdogan je "poudaril pomen ravnanja z zdravim razumom," so sporočili in dodali: "Predsednik Erdogan je dejal, da smo mi, kot Turčija, pripravljeni prispevati svoj delež za čim hitrejšo mirno rešitev dogodkov v Rusiji".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta