(SPREMLJAMO) Od srede spet v Italijo. Minister Di Maio: Nismo kolonija gobavcev, zahtevamo spoštovanje!

STA
30.05.2020 14:26

Makedonija za 14 dni podaljšuje izredne razmere zaradi koronavirusa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rim.
EPA

17:06
Italijanski zunanji minister gre na (post)koronsko turnejo, tudi v Ljubljano

Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio je na facebooku opozoril, da se Evropski uniji slabo piše, če se bo Italijo izključevalo iz vseevropskega odpiranja meja. "Zahtevamo spoštovanje. Če kdo misli, da nas bo obravnaval kot kolonijo gobavcev, naj se zaveda, da tega ne bomo mirno gledali," je zapisal in pozval k solidarnosti.
"Potrpežljivost ima meje. Razumem, da posamezne države tekmujemo, to je legitimno, če je to zdravo in pošteno. A dejstvo je, da je Italija lepa, edinstvena, ima čudovite znamenitosti, fantastične plaže. Najverjetneje je brez tekmecev," je zapisal Di Maio. "Zdaj, ko se pogovarjamo o ponovnem odpiranju meja, pa potrebujemo evropski odziv. Če bomo delovali vsak po svoje, se bo duh EU izgubil. In Evropa bo propadla," je opozoril. Napovedal je, da se bo v prihodnjih dneh sestal z več kolegi iz EU in jim pojasnil, da je Italija s 15. junijem pripravljena sprejeti tuje turiste. Obljubil je tudi, da Italija ne bo skrivala nobenih informacij. "Vsa notranja situacija, vsi podatki o okužbah, vse bo vedno javno," je obljubil.
V sredo se bo najprej sestal s francoskim zunanjim ministrom Jean-Yvesom Le Drianom, ki bo prišel v Rim. "To bo njegov prvi obisk v tujini po koncu karantene in veseli smo, da je izbral našo državo. To je dokaz bližine, ki ga cenimo," je zapisal Di Maio.
V petek bo nato sam odpotoval v Nemčijo, v soboto se bo mudil v Ljubljani pri slovenskem zunanjem ministru Anžetu Logarju, v torek 9. junija pa bo odpotoval še v Grčijo. "Razložil jim bom, da ne sprejemamo črnih seznamov in da res ničesar ne skrivamo. Vedno smo bili odgovorni in transparentni in bomo tako delovali še naprej. In prav zato pričakujemo spoštovanje," je na facebooku še zapisal italijanski zunanji minister.
16:13

V Makedoniji za covidom 19 umrl dojenček

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je po seji tamkajšnjega varnostnega sveta danes podaljšal izredne razmere zaradi epidemije novega koronavirusa še za 14 dni, poroča makedonska tiskovna agencija MIA. V zadnjih 24 urah so našteli 35 novih primerov okužbe, pet bolnikov s covidom 19 pa je umrlo, med njimi tudi dojenček. Pendarovski je poudaril, da so takšno odločitev sprejeli, da bi lahko zagotovili učinkovito vladno upravljanje z zdravstvenimi in socialno-ekonomskimi učinki zdravstvene krizein da nikakor ni povezana s predvolilnim obdobjem. V Severni Makedoniji so namreč že preložili predčasne parlamentarne volitve, ki so bile predvidene za 12. april.
Predsednik Pendarovski je doslej razglasil že dve zaporedni obdobji izrednih razmer. Ustava sicer določa, da naj bi o izrednih razmerah odločil parlament, a ker je ta razpuščen, o tem odloči predsednik republike.
V Severni Makedoniji so sicer v zadnjih 24 urah našteli 35 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Pet bolnikov s covidom-19 je umrlo, 19 pa jih je okrevalo. Med umrlimi je bil tudi dojenček, ki so ga najprej skušali oskrbeti na otroški kliniki v Skopju, nato pa so ga na zahtevo staršev poslali v Švico.
Od začetka epidemije se je v Severni Makedoniji z novim koronavirusom okužilo 2164 ljudi, od tega jih je 1535 okrevalo, 131 umrlo. Aktivnih primerov okužb je v državi trenutno 498, skupno pa so opravili 28.804 testiranja. 
14:30

Italija z ugodno epidemiološko sliko 

Italijanska vlada je potrdila odpravo omejitev gibanja med deželami zaradi pandemije novega koronavirusa, ki so bile uvedena 9. marca. Prosto prehajanje po državi bo možno od srede naprej. Prav tako bodo od srede naprej v Italijo lahko prišli tudi državljani članic EU in jim pri tem ne bo treba v obvezno 14-dnevno karanteno.
"Glede na epidemiološki razvoj dogodkov ni nobenega razloga, da bi spreminjali načrte o sprostitvi mobilnosti znotraj države," je italijanskim medijem zagotovil minister za zdravje Roberto Speranza.
Čeprav je število okužb v nekaterih italijanskih deželah višje kot v drugih, pa je nevarnost okužbe v celotni Italiji nizka. Faktor širjenja bolezni je nižji od 1, torej okuženi ne prenese okužbe nujno naprej na novega človeka. In od začetka sproščanja omejevalnih ukrepov 18. maja ni prišlo do naraščanja okužb, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA utemeljil minister.
Italija upa, da bo s sproščanjem omejitev na mejah obnovila prometne tokove, ki so zaradi izbruha epidemije novega koronavirusa v državi praktično prekinjeni že od konca februarja. Italija je sicer med najhuje prizadetimi državami s covidom 19. Zabeležili so več kot 33.000 smrtnih žrtev te bolezni. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta