(SPREMLJAMO) Zdaj so morali evakuirati še vojašnico v Petrinji. V Sisku operacija odstranjevanja nevarnega zvonika katedrale

08.01.2021 14:09
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sisak
Youtube

Ker so novi potresi, po rušilnem 29. decembra, konec lanskega leta in zdaj, v januarju, naredili škodo tudi na poslopju petrinjske vojašnice, ki je začasno streho nad glavo ponudila nekaj najbolj prizadetim, in to celo, kakor poročajo hrvaški mediji, na novejših prizidkih, so danes evakuirali tam začasno nameščene. Skupno so preselili 338 ljudi, med njimi 116 oskrbovancev razrušenih domov za starejše na tem območju. 

Skoraj 30 tisoč je že zahtevkov za pregled objektov po decembrskih in januarskih potresih, je v petek povedal vodja kriznega štaba, minister v hrvaški vladi Tomo Medved.

Statiki so do zdaj pregledali več kot 11.800 zgradb, samo včeraj 1902.

"Stanje ni dobro," je s terena povedal minister. Več kot 2200 ljudi ima ta čas probleme z namestitvijo, ker so njihova bivališča začasno ali dokončno neuporabna. 

Velika je tudi škoda na kulturnozgodovinskih spomenikih od Petrinje, Gline do Siska. V Sisku so danes začeli zahtevno odstranjevanje zvonika stolne cerkve. Podobno so morali ukrepati po lanskem spomladanskem potresu v Zagrebu, ko je eden od zvonikov zagrebške katedrale grozil, da se zruši.     

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta