Srečanje Šarec-Orban: Ob laskanju našla stične točke

Ne le za okrepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Madžarsko, premierja sosednjih držav sta se strinjala tudi, da je problem migracij treba reševati pri izvoru in da mora EU po fiasku s Severno Makedonijo evropsko vstopnico podeliti Srbiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenija podpira, da bi Madžarski v novi Evropski komisiji pripadel komisarski stolček za širitev.
Robert Balen

"Dobro je imeti soseda, ki te razume in spoštuje. Spoštovanje je temelj dobrega sodelovanja," je na skupni tiskovni konferenci po srečanju s predsednikom madžarske vlade Viktorjem Orbanom v Budimpešti dejal slovenski predsednik vlade Marjan Šarec. Slednji se je danes z vladno delegacijo mudil na uradnem obisku pri madžarskem kolegu. To je bil sploh prvi Šarčev obisk na najvišji ravni. Lani ga je sicer gostil avstrijski kancler Sebastian Kurz, a je bilo tedanje srečanje na ravni delovnega obiska.
"Čudovita in bogata Slovenija"
Iz besed sogovornikov Šarca in Orbana, ki sta pred novinarji izrekla številne pohvale medsosedskim odnosom, je bilo razumeti, da delita podobna stališča glede marsikaterega vprašanja, zlasti migracij in širitve EU na Balkan. Osrednja tema obiska slovenske delegacije je bilo gospodarsko sodelovanje. Orban, ki je srečanje označil kot uspešno in kot tako kaže dobro smer za v prihodnje, je poudaril, da se lahko Madžarska od "čudovite in bogate Slovenije ter uspešnega in talentiranega slovenskega naroda še veliko nauči". V interesu obeh držav je, da bi še okrepili gospodarsko sodelovanje, lanska blagovna menjava v višini dveh milijard evrov vzhodno sosedo uvršča na šesto mesto med trgovinskimi partnerji. V tej luči bo Madžarska glavna gostja Mednarodnega obrtnega sejma v Celju prihodnje leto, Slovenija pa si navkljub hitro rastočim številkam - lani so vzhodni sosedje pri nas ustvarili pol milijona prenočitev - želi privabiti še več Madžarov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta