Število žrtev na ukrajinski strani v zadnjih mesecih precej poskočilo

M.R., A.L., STA
29.08.2023 13:37

Leto in pol po začetku ruske invazije na Ukrajino v mednarodni javnosti krožijo različne številke o žrtvah na ukrajinski strani. Ukrajina to številko obravnava kot tajen podatek, sama pa redno objavlja število žrtev na ruski strani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogreb ukrajinskega poveljnika Sergeja Ilnitkija v Kijevu.
EPA

Ameriški časnik New York Times je pred kratkim navajal ameriškega uradnika, ki je dejal, da naj bi v spopadih z ruskimi silami na ukrajinski strani umrlo okoli 70 tisoč vojakov, ranjenih pa da naj bi bilo do 120 tisoč. 

Aprila letos se je v javnosti znašla tudi ocena števila ukrajinskih žrtev, ki naj bi jo imelo ameriško obrambno ministrstvo. Takrat se je govorilo o 17.500 žrtvah, nenaden skok tega števila v zadnjih mesecih pa da naj bi bilo mogoče povezati z ukrajinsko protiofenzivo na jugu države, kjer so ruske sile trdno vkopane in Ukrajincem praktično ne dovoljujejo večjega preboja. 

Britanska medijska hiša BBC je danes objavila reportažo z obrobja bojišč, kjer oskrbujejo ranjence in tudi preštevajo umrle ukrajinske borce. Avtor je zapisal, da je Ukrajina od junija, ko je protiofenzivo začela, spremenila svojo taktiko. A na začetku je po besedah ukrajinskega poveljnika, ki ga navaja avtor reportaže, vsak dan umiralo na ducate mladih na novo izurjenih bojevnikov. 

Pogreb mladega ukrajinskega vojaka iz Kijeva, ki je umrl na bojišču 19. avgusta.
EPA

Zakaj je število žrtev tajno?

Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hanna Maliar je pred kratkim izjavila, da bo objava podatkov o žrtvah na ukrajinski strani predmet kazenskega postopka. "Zakaj je to tajen podatek?" se je retorično vprašala in odgovorila: "Ker v času vojne sovražnik število mrtvih in ranjenih uporablja za predvidevanje naših naslednjih dejanj. Če bi sovražnik imel to informacijo, bi razumel naše naslednje korake." 

Glede na oceno ameriških oblasti naj bi Rusija utrpela precej več žrtev. Okoli 120 tisoč mrtvih, a ruska populacija je precej večja od ukrajinske, nadaljuje avtor reportaže. "Ukrajinski vojaki na fronti pravijo, da je sposobnost Rusije, da absorbira bolečino, neomejena," še na koncu zapiše avtor prispevka, nato pa navede izjavo poveljnika brigade polkovnika Oleksija. Vprašal ga je namreč, kaj družinam pove, ko padejo borci. 

"Prosim jih za odpuščanje, ker nisem zagotovil varnosti. Morda sem slab vodja, slab načrtovalec. Zahvalim se jim, za kar so dali za ta boj."

Kako prepoznavajo trupla?

Avtor je bil tudi v eni izmed mrtvašnic, ki naj bi jih bilo več vzdolž bojne linije. "Vreče s trupli prinesejo na dvorišče, eno po eno, nato pa se prične iskanje indicev za prepoznavo trupla. V prvi vreči je truplo mladega moškega, ki ima še odprte oči, njegovi roki pa sta položeni prek naročja. Obraz je porezan, na stranskem delu noge pa ima rano. Prinesejo še eno vrečo. Manjkajo prsti, na uniformi pa sta kri in blato z bojišča," opisuje avtor. 

Delavci v mrtvašnici prerežejo žepe, ki so polni. Najdejo ključe, mobilni telefon, denarnico z družinskimi fotografijami. Ob smrti ti predmeti pomagajo pri prepoznavi trupla. 

V nadaljevanju avtor zapiše, da je bilo pripeljanih še več trupel, a da mu omejitve glede poročanja ne dovoljujejo, da bi navedel, koliko jih je bilo. Trupla prepoznavajo tudi borci, ki jih pripeljejo s tovornjakom in si med ogledovanjem prižigajo cigarete. "Pogledajo vsako truplo, da bi videli, če gre za vojaka iz njihovega voda, čete ali bataljona," opisuje novinar BBC-ja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta